Zo is je belastingaangifte doen een fluitje van een cent

Vanaf 1 maart kun je weer belastingaangifte doen via de Belastingdienst! Doe dit, want ook voor jou als jongere kan het je geld opleveren. En, het is veel minder ingewikkeld dan je denkt. De online tool van de Belastingdienst vult veel automatisch voor je in. Je kunt de gegevens zelf checken en aanvullen, maar mocht je tegen problemen aanlopen of het gewoon niet zien zitten om het zelf te doen, dan kunnen wij je helpen! De CNV Belastingservice maakt van aangifte doen een fluitje van een cent.

Wat is Belastingaangifte?

Als je gaat werken, betaal je belasting. Vaak houdt je werkgever deze belasting al in op je inkomen. Maar het kan ook zijn dat je achteraf nog belasting moet betalen.

Ga je naar school en heb je een (bij)baan of loop je stage? Vaak ben je dan in loondienst, en wordt er mogelijk te veel belasting ingehouden op je loon. Je kunt dan belasting terugkrijgen door aangifte te doen. Ben je niet in loondienst, bijvoorbeeld omdat je een krantenwijk hebt? Of omdat je een onderneming hebt of zzp’er bent? Dan heb je over je inkomsten nog geen belasting betaald. Je krijgt dan minder belasting terug of je moet belasting betalen.

Hoeveel belasting je betaalt hangt voornamelijk af van je inkomsten. Ontvang je een hoger loon, dan betaal je meer belasting. Maar je krijgt ook allerlei kortingen op je belasting. Dat zijn de heffingskortingen. Als je werkt, krijg je bijvoorbeeld de arbeidskorting.

Belasting betaal je over je inkomsten, zoals je loon, het geld dat je verdient met een krantenwijk of de winst uit je onderneming. Niet over alle inkomsten betaal je belasting. Krijg je studiefinanciering of toeslagen? Daarover hoef je geen belasting te betalen.

CNV Belastingservice

Als je een aangiftebrief ontvangt van de Belastingdienst, ben je verplicht om belastingaangifte te doen voor het afgelopen jaar. CNV Belastingservice kan je daarbij helpen! De belastinginvullers van CNV nemen de aangifte met je door op georganiseerde dagen in maart en april, door het hele land. Voor leden van CNV Jongeren kost dit €10,-. Meld je hier aan voor de Belastingservice!