Petitie voor verplichte minimale stagevergoeding

Ondertekeningen
0
26175

Ondertekeningen

Teken ook onze petitie, zodat je krijgt wat je verdient

Studenten krijgen in veel gevallen een lage, of zelfs geen enkele vorm van stagevergoeding. Bovendien wordt voor de hoogte van de vergoeding onderscheid gemaakt op basis van opleidingsniveau. Tegelijkertijd nemen de kosten voor studenten toe en komen zij op financieel vlak meer onder druk te staan. Tijd voor een passende – GOEDE – stagevergoeding. Zodat je als student krijgt wat je verdient. Doe je mee?

Dit is wat wij eisen

  1. Een verplichte minimale stagevergoeding

  2. Geen onderscheid op basis van opleidingsrichting of sector in het minimum van een vergoeding 

  3. Een heldere stageovereenkomst met duidelijke rechten en plichten

Ervaringen van studenten

*De jongeren op de foto’s zijn niet de studenten met de ervaringsverhalen.

Damian (18)

“In het onderwijs loop je vaak tegen een dichte deur als het gaat om stagevergoedingen. Er is niet alleen een groot tekort aan docenten, maar ook aan stageplekken. Ik krijg vaak te horen dat ik maar blij moet zijn met de plek die ik heb. En als je over een vergoeding begint wordt er naar de deur gewezen.”

Linda (21)

“Voor mijn verplichte stage krijg ik geen stagevergoeding. Dat vind ik heel vervelend, want ik voel me hierdoor niet gewaardeerd als stagiair. Door mijn autisme is het voor mij niet mogelijk om te werken naast mijn studie. En dan ook nog eens 40 uur per week onbetaald stage moeten lopen…”

Carmen (23)

“Ik heb nog nooit stage gelopen, omdat het geen vast onderdeel was van mijn studieprogramma. Door te hoge verwachtingen en weinig tot geen studie-financiering, kon ik het mij ook niet veroorloven dit naast mijn studie te doen. Jammer, want nu heb ik geen praktijkervaring opgedaan tijdens mijn bachelor.”

Nieuws

Het is in Nederland nog altijd slecht gesteld met stagevergoedingen, blijkt uit meerdere onderzoeken die vandaag zijn gepubliceerd. Uit cijfers van het CBS, dat 681 cao’s heeft onderzocht, blijkt dat slechts 1 op de 10 een afspraak heeft over een stagevergoeding.

Cargill: stagevergoeding van 600 euro voor alle stagiairs

Alle stagiairs bij voedingsbedrijf Cargill krijgen voortaan een stagevergoeding van 600 euro bruto. Dit bedrag is gebaseerd op een fulltime werkweek. De afspraak is onderdeel van de nieuwe cao bij Cargill, waarover op 20 oktober een akkoord werd bereikt. De stagevergoeding is voor alle stagiairs gelijk, ongeacht of het om een mbo-, hbo- of wo-stage gaat.

Stagevergoeding nu ook in de horeca

Voor het eerst is in de horeca nu ook een afspraak gemaakt over een minimale stagevergoeding. Alle studenten die via de beroeps opleidende leerweg (BOL) of via een hbo-studie stage lopen in de horeca, krijgen met ingang van 1 januari 2024 een minimale stagevergoeding van 350 euro bruto per maand (uitgaande van een volledige werkweek).

Oproep aan KLM: maak stagevergoeding vast onderdeel van nieuwe cao KLM

De stagevergoeding voor mbo-, hbo- en wo-studenten moet een vast onderdeel worden van de nieuwe cao voor het grondpersoneel van KLM. Probeer de Bond (onderdeel van CNV Vakmensen) doet deze oproep vandaag aan KLM, samen met CNV Jongeren en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). 

Geef student stagevergoeding, zeggen vakbonden. ‘Ze hebben geen tijd voor bijbaan’ (bron: trouw)

Alle studenten moeten een verplichte stagevergoeding krijgen, vinden studentenorganisatie ISO en vakbonden CNV Jongeren en Probeer de Bond. Bijna de helft van de stagiairs krijgt nu geen cent, ook niet bij een veertigurige werkweek.

Fulltime stage amper te combineren met bijbaan: 'Jong' CNV en ISO starten petitie voor verplichte stagevergoeding

Als het aan CNV Jongeren, Probeer de Bond van CNV Vakmensen en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) ligt, komt er zo snel mogelijk een verplichte stagevergoeding.

CNV Jongeren-voorzitter Justine Feitsma tekent Stagepact mbo

CNV Jongeren-voorzitter Justine Feitsma tekent samen met andere vakbonden, jongerenorganisaties, mbo-scholen, docenten, werkgevers en overheden het Stagepact mbo. Daarin staan zo’n 55(!) maatregelen en afspraken over passende stagevergoedingen, voldoende stages, betere stagebegeleiding en het uitbannen van stagediscriminatie.

Feiten en cijfers

Tools voor stages

Stage lopen is tof, leerzaam en staat super goed op je cv, maar waar moet je op letten? Krijg je bijvoorbeeld een stagevergoeding en worden je reiskosten vergoed? Wat is voor jou een geschikte stage en hoe beoordeel je dat? En wat staat er in een overeenkomst die je tekent? Als student is het soms best lastig achter je rechten en plichten te komen. Dus: hieronder tips en tricks die je op weg helpen.

Met het lopen van een stage krijg je de kans om alles wat je leert tijdens de opleiding in de praktijk te brengen en om langzaam kennis te maken met het ‘echte werk’. Maar, hoe vind je die geschikte stageplek?

Ga jij binnenkort stagelopen en komt je eerste dag steeds dichterbij? Vind je het spannend? En weet je niet goed hoe je jezelf het beste kunt voorbereiden? Lees onze 5 tips voor jouw eerste dag! 

Stagewijzer: overzicht van alle regels

Te vaak nog weten jongeren niet wat hun rechten en plichten zijn als het gaat om stages. Daar willen we als jongerenorganisaties door middel van deze stagewijzer een einde aan maken. Download hem hier!

Krijg je geen of te weinig stagevergoeding? Ben je niet tevreden over je stagebegeleiding of word je gediscrimineerd op je stage? Speelt er een ander probleem op je stage? Meld het hier.

Deze campagne over stagevergoedingen is een samenwerking tussen CNV Jongeren, ISO en Probeer de Bond.

CNV Jongeren is een vakbond voor jonge werknemers in Nederland. We zijn er voor de bijbaners, stagiairs, vakantiewerkers, studenten, net-afgestudeerden, starters en young-professionals. Voor alle jonge mensen die hun best willen doen om zich optimaal te ontwikkelen en hun beste bijdrage willen leveren aan onze maatschappij. En samen creëren we verandering op vier thema’s: werk(geluk), leren, inclusiviteit en geldzaken.

Probeer de Bond is onderdeel van een van de grootste vakbonden van Nederland: CNV Vakmensen. Wij zijn er als je hulp nodig hebt bij problemen op je stage of werk. Jaarlijks sluiten duizenden nieuwe leden zich bij ons aan om kennis te maken met de vakbond. 

Het Interstedelijk Studenten Overleg is de grootste landelijke studentenorganisatie van Nederland en behartigt de algemene belangen van meer dan 800.000 studenten aan universiteiten en hogescholen. Samen maken we ons hard voor kansengelijkheid in het onderwijs, de financiële positie van de student, de kwaliteit van het onderwijs en nog veel meer!