Iedere student heeft recht op een goede en leerzame stage. Met de juiste begeleiding, een gelijkwaardige behandeling en een eerlijke vergoeding. Punt. Helaas is dit niet de realiteit. Als stagiair word je soms ingezet als werknemer, ervaar je discriminatie of ontvang je geen vergoeding voor het werk dat je doet. Dat moet veranderen! Met dit stage(meld)punt delen we alle ins en outs over wat wij verstaan onder goede stages en komen we op voor jouw belangen om stages te verbeteren.
Zo kunnen we je helpen
Heb je een vraag over je stage of loop je tegen problemen aan? Stuur ons je vraag via WhatsApp. We geven je persoonlijke informatie en advies, gratis voor studenten! Dit is waar we je mee kunnen helpen:
Stagecontract–check
Het is belangrijk je stagecontract goed te checken. Staat alles waar je als stagiair recht op hebt erin? Wij kijken met je mee op onjuistheden en checken of het compleet is!
Stagevergoeding–check
Heb je recht op een stagevergoeding? Vaak staan hier afspraken over in je cao. Weet je niet waar je jouw cao kan vinden of is deze moeilijk te lezen? Wij helpen je!
Juridische hulp
Heb je een conflict met je stagebedrijf dat niet makkelijk is op te lossen? Wij bieden gratis juridische hulp aan. Bijvoorbeeld als je erachter komt dat je recht hebt op een stagevergoeding, maar je werkgever dit niet wil uitbetalen.
Het Ideale Stagecontract
Ga jij binnenkort stagelopen en wil jij een goed stagecontract? Of heb je geen contract gekregen? Met Het Ideale Stagcontract weet je zeker dat je rechten als stagiair kloppen.
Stagecontract Checklist
Wil je zeker weten dat je rechten als stagiair goed worden beschermd met je contract? Doe zelf een stagecontract check met onze checklist.
Stagemeldpunt
Stagemisbruik betekent dat je als stagiair oneerlijk behandeld of uitgebuit wordt. Geen stageovereenkomst, geen stagebegeleiding, taken uitvoeren waarvoor je als stagiair niet bevoegd bent: red flags!
Denk je te maken te hebben met stagemisbruik? Meld het ons! Wij kunnen je precies vertellen wat je rechten zijn, luisteren naar je verhaal, denken met je mee en geven je persoonlijk advies. Met jouw melding zorg je er óók voor dat wij als vakbond een beter beeld krijgen van misstanden binnen bepaalde sectoren en bedrijven.
Nieuwsupdates
Als vakbond zetten we ons al langere tijd in voor het verbeteren van stages. Zo overhandigden we in 2024 een petitie voor een verplichte minimale stagevergoeding (met 25.000+ ondertekeningen!) aan de politiek. Bekijk hier onze acties en alle updates over wat we doen en hoe we dat doen.
Dit is wat wij vinden
- Er moet een wettelijk verplichte minimale stagevergoeding komen.
- Elke student moet een stagevergoeding ontvangen van tenminste 500 euro bij een 40-urige werkweek.
- Het moet voor alle opleidingsvormen verplicht worden om een stageovereenkomst af te sluiten, waar de onkosten, stagevergoeding, werkzaamheden, stagebegeleiding en leerdoelen in worden afgesproken.
- Stagediscriminatie moet actief worden bestreden op het mbo, hbo en wo. De verantwoordelijkheid moet niet bij de student liggen maar bij de scholen en de stagebedrijven.
- Stagemisbruik moet worden bestreden. Misstanden tijdens stages zijn onderbelicht. Er moet onderzoek komen naar de verschillende vormen van stagemisbruik en er moet een strategie komen om deze misstanden tegen te gaan.
- Stageplekken met een vergoeding moeten actief worden gestimuleerd. Het is het aan de werkgevers en de overheid om te zorgen dat er goede stageplekken, inclusief een vergoeding, worden behouden en gecreëerd.
- Extra studiekosten vanwege stageproblemen moeten worden vergoed. Als stagiairs studievertraging oplopen vanwege stagediscriminatie of stagemisbruik zouden ze gebruik moeten kunnen maken van financiële compensatie.
Veelgestelde vragen
Het stagepunt is opgezet om je als stagiair te helpen bij stages. Je vindt hier wat wij verstaan onder goede stages. Via ons meldpunt kun je vragen stellen, problemen delen of een melding maken van stagemisbruik. Daarmee helpen we je persoonlijk en signaleren we misstanden om als vakbond aan te pakken.
Als je contact met ons opneemt zijn je naam en telefoonnummer of mailadres alleen bij ons bekend. Met deze gegevens gaan we zeer zorgvuldig om! Je stageplek komt er niet achter dat jij een melding maakt.
Als je een melding bij ons maakt nemen we binnen enkele dagen contact met je op per mail of telefonisch via WhatsApp of door te bellen. Afhankelijk van je melding helpen we je direct of nemen we later nog een keer contact met je op. Heb je een melding gedaan over stagemisbruik? Dan zorgt je melding er óók voor dat wij meer inzicht krijgen in welke misstanden er zijn en in welke specifieke sectoren of organisaties hiervan sprake is. Dit stelt ons in staat als vakbond gericht actie te ondernemen om deze problemen aan te pakken. Daarnaast delen we statistieken over meldingen ook met SBB, om de aanpak van stagemisbruik nog breder te trekken.
- Bedenk wat je zoekt in een stage: Wat wil ik (niet)? Wat wil ik leren? Wat wil ik dat een stageplek mij biedt? Wat voor soort organisatie zoek ik? Een groot/klein bedrijf, informeel of juist formeel?
- Begin op tijd met zoeken! Veel bedrijven zijn ruim voor het begin van je stageperiode al op zoek naar nieuwe stagiairs en de leukste en beste stageplekken zijn altijd als eerste vergeven.
- Check in de cao van het stagebedrijf of je recht hebt op een stagevergoeding.
- Vraag het bedrijf hoe de stagebegeleiding in het bedrijf is en hoeveel ervaring ze hiermee hebben.
- Stel een goede cv en motivatie op.
- Zoek vacatures via stagewebsites of zoek op social mediakanalen van bedrijven waar je stage zou willen lopen.
- Gebruik LinkedIn en je netwerk!
De stageovereenkomst is een contract tussen jou, je school en het stagebedrijf. Als deze getekend is door alle drie de partijen is hij geldig voor zo lang in het contract staat. Zorg er dus voor dat de genoemde periode overeenkomt met de duur van je stage. Als je jonger dan achttien jaar bent, ben je minderjarig en moeten daarom je ouders of voogd tekenen. Zet nooit je handtekening wanneer je iets niet begrepen hebt en vraag altijd eerst om uitleg!
Let er op dat deze wettelijk verplichte zaken in ieder geval in je stagecontract staan:
- De begin- en einddatum van je stage
- Het totale aantal te volgen stage-uren en de verdeling daarvan over de studiejaren
- Wie je begeleider is vanuit school en wie je begeleider is op je stageplek
- Dat deel van de kwalificatie en/of het keuzedeel dat je tijdens de stage dient te behalen, en de beoordeling daarvan
- De gevallen waarin en de wijze waarop de overeenkomst voortijdig kan worden ontbonden
Meestal bieden scholen je een standaard stageovereenkomst aan. Deze modelovereenkomst hoort te zijn afgestemd met de studentenraad van jouw school. Als deze overeenkomst er volgens jou goed uitziet, kun je hem tekenen. Als je vind dat er dingen niet kloppen in de overeenkomst of je wilt extra afspraken vastleggen in de overeenkomst, geef dit dan aan voordat je tekent. Je kan het ook bij CNV voorleggen om met jou mee te kijken hierop. Vraag of school die aanpassingen wil doen in de overeenkomst. Soms hoef je niet de hele stageovereenkomst aan te passen, maar kun je ook vragen of je extra afspraken op een apart formulier opschrijft en ondertekent.
Er is geen wettelijke regeling die stelt dat elke stagiair recht heeft op een stagevergoeding. Stagevergoeding kan wel worden afgesproken in de cao of in je stageovereenkomst. Je hebt wél recht op een onkostenvergoeding, om de kosten te dekken die je maakt om stage te kunnen lopen (bijvoorbeeld reiskosten of het aanvragen van een VOG).
Stagemisbruik betekent dat je als stagiair oneerlijk behandeld of uitgebuit wordt. Dit kan verschillende vormen aannemen, waaronder: gebrek aan begeleiding, geen eerlijke vergoeding, grensoverschrijdend of sociaal onveilig gedrag, loopbaanbelemmering, slecht aansluitende werkzaamheden of stagediscriminatie.
Bij een stage ligt de nadruk op leren. Je werkzaamheden als stagiair zijn gericht op het uitbreiden van je eigen kennis en ervaring, zodat jij je opleiding succesvol kunt afronden. Bij de taken die je doet moet dát voorop staan en niet het primaire doel van de organisatie waar je stage loopt.
Is een collega ziek of afwezig en moet je taken overnemen? In zo’n situatie voer je feitelijk het werk van een werknemer uit en dat gaat verder dan een stagiair. Als het een eenmalige situatie is, en de organisatie je normaal goed begeleid, kun je afspraken maken over begeleiding bij het overnemen van die taken. Zodat je bij iemand terecht kunt als je iets niet snapt of vragen hebt. Als dit zich structureel voordoet mag het niet.
Nee, dat mag niet. Onbevoegd alleen op een groep staan in bijvoorbeeld de zorg of het onderwijs mag niet. Personeelstekort is ook geen excuus hiervoor.
Ben je student en niet ouder dan 25 jaar? Dan betaal je helemaal niks! Met je lidmaatschap geven we je persoonlijke informatie, advies en ondersteuning over studeren en werken, wanneer jij dat nodig hebt. Hoe meer jongeren zich aanmelden, hoe sterker onze stem is. En hoe meer we voor elkaar krijgen! Met jouw lidmaatschap helpen we je dus niet alleen individueel, maar versterk je ook onze beweging en bepaal je samen met ons beleid waar onze generatie écht wat aan heeft. Schrijf je hier in!