werkgroep wonen

Een dak boven je hoofd is de basis voor een fijn leven, maar de laatste jaren wordt het steeds moeilijker om een passende woning te vinden. Dit komt door lange wachttijden, hoge huurprijzen en niet-toereikende hypotheekeisen. Hoe zorgen we ervoor dat jongeren een huis bemachtigen die past bij hun levensfase? En hoe zorgen we ervoor dat er genoeg woningen zijn die jongeren wel kunnen betalen? De werkgroep wonen houdt zich bezig met belangrijke vraagstukken op de woningmarkt.

De werkgroepen signaleren niet alleen problemen, maar denken ook na over concrete alternatieven. Deze alternatieven worden met activiteiten, campagnes en lobby onder de aandacht gebracht bij politici en beleidsmakers. Wil jij het politieke speelveld ontdekken vanuit de ogen van de vakbond en bijdragen aan de impact van jongeren? Stuur een e-mail naar info-jongeren@cnv.nl om kennis te maken met een werkgroep.

Onze plannen

Klik hieronder op een onderwerp en leer meer over waar de werkgroep wonen voor strijdt en wat onze plannen zijn. Want CNV Jongeren heeft overal een plan voor!

Betaalbare huurwoningen

Gemiddeld zijn jongeren 40% tot 50% van het inkomen kwijt aan huur. Een belangrijke oorzaak is dat er geen limiet zit op wat een verhuurder kan vragen voor een huurwoning en dat er geen prijs/kwaliteit bescherming is. Jongeren zijn hiervan de dupe. Er moeten (politieke) keuzes gemaakt worden om dit tegen te gaan.

Sneller toegang tot sociale huur

Meer dan 80% van de huurstarters is op zoek naar een huurwoning met een lagere huurprijs, zoals in de sociale huur. Toch is sociale huur voor jongeren het minst toegankelijk. Dit komt door een tekort aan sociale huurwoningen en een woningverdelingssysteem, waarin jongeren ten opzichte van andere groepen een veel lagere slagingskans hebben. Jongeren moeten sneller toegang hebben tot een betaalbare sociale huurwoning.

Jongerenraad

Bas van Seumeren

Lid doelgroepraad Jongeren (wonen)

DELEN VIA: