Terugblik eindevent Realisten Academie

Deze week vond het eindevent plaats van de Realisten Academie. 24 jongeren met een beperking zijn opgeleid tot Realist – leergierige en zelfbewuste ervaringsdeskundige – en bezochten in 5 maanden tijd 150 plekken om met meer dan 1700 professionals en studenten in gesprek te gaan. Ze deelden hun persoonlijke verhaal en gaven tips over hoe je de werkvloer inricht voor, en samen met, werknemers met een beperking. De jongeren werden tijdens het eindevent gehuldigd voor hun belangrijke werk. Daarnaast werd door CNV Jongeren de bundel #ikbenrealistisch uitgereikt, waarin we tips en tools geven voor het werven en begeleiden van jongeren met een beperking.

De 24 deelnemers ontvingen onder luid applaus het certificaat van deelname. “Waar ik het meest trots op ben is dat ik weet wat ik echt wil bereiken in het leven en dat is zichtbaar zijn”, vertelt een van de Realisten. “Ik voel me zeer vereerd dat ik jullie mooie en inspirerende verhalen in de afgelopen maanden mocht ontvangen. Het heeft mij een hele nieuwe kijk op het leven gegeven. Ik kan jullie niet genoeg bedanken hiervoor”, vult een andere Realist aan. Het is een greep uit de reacties en illustreert de impact van het traject op de Realisten. Met de inzet van de trainingen, masterclasses, individuele coaching en het online platform Realisten Community hebben ze een persoonlijke groei doorgemaakt, waardoor ze zelfbewust en met meer zelfvertrouwen in het leven staan. Ze zijn hiermee opgeleid tot Realist om als ervaringsdeskundigen inclusie te bevorderen in het onderwijs, bij bedrijven, de politiek en de algehele maatschappij.

Afgelopen jaar zijn er mooie resultaten geboekt. Er zijn 109 pitches gegeven bij bedrijven, meer dan 10 bijzondere bezoeken afgelegd en 25 voorlichtingen gegeven. Hiermee zijn de Realisten met meer dan 1.700 professionals en studenten in gesprek gegaan. Daarnaast zijn er online meer dan 21.000 mensen bereikt. Voor 2019-2020 zijn er al 24 pitches en 29 nieuwe voorlichtingen aangevraagd.

#ikbenrealistisch

Tijdens de uitvoer van de Realisten Academie zijn tips en tools verzameld voor onbeperkte impact op de toekomst van jongeren met een arbeidsbeperking. De informatie is gebundeld in #ikbenrealistisch en geeft werkgevers, HR-medewerkers en vrijwilligerscoördinatoren handvatten voor het werven en begeleiden van deze jongeren. De bundel is tijdens het eindevent uitgereikt aan de 80 aanwezigen.

De middag werd afgesloten door motiverend spreker en breakdanser Redo. Hij vertelde over hoe alles mogelijk is, ook met een beperking, zolang je er zelf maar in gelooft en er hard voor werkt. Een prachtige afsluiting van een mooie middag en een succesvol en leerzaam jaar.

CNV Jongeren is initiatiefnemer van het project dat onderdeel is van de maatschappelijke diensttijd. We hebben de ambitie om het Realisten gedachtengoed komend jaar verder voort te zetten.