Teams Care for you en Djovicolon winnen de finale van de Youth Challenge

Tijdens de spannende finale van de Youth Challenge was het doel van de mbo-studenten om de jury te overtuigen dat hun idee de beste was. Ook de stem van het publiek werd meegenomen: het oorverdovende applaus werd gemeten met een decibelmeter. Uiteindelijk zijn Care for you en Djovicolon als winnaars uit de bus gekomen. Zij maken kans om mee te doen aan de internationale competitie van de Youth Challenge met teams uit meer dan 45 landen.

De finaledag

Voor de studenten van de Youth Challenge stond de finaledag op 7 juni in het teken van het demonstreren van hun oplossing en presenteren aan medestudenten. De dag werd afgesloten met een pitch aan de jury en het publiek. Alle teams betraden zelfverzekerd het podium en deelden hun oplossing om de overstap van school naar werk beter te maken. “We hebben geleerd om te denken in oplossingen en niet in problemen”, gaf een teamlid van Care for you aan.

Aansluiting op de arbeidsmarkt

De eerste editie van de Youth Challenge in Nederland richtte zich op het verbeteren van de overstap van school naar werk, want aansluiting vinden op de arbeidsmarkt is niet voor elke jongere vanzelfsprekend. De studenten kozen een probleem uit waar zij zelf tegenaan lopen en bedachten onder begeleiding van mentoren uit het bedrijfsleven daar een oplossing voor. Eén van de mentoren: “Alle teamleden hebben zich zowel op persoonlijk als professioneel vlak enorm ontwikkeld. Ik heb als mentor alleen van de zijlijn wat bijgestuurd en gereageerd op hun ideeën, maar verder hebben ze het samen geïnitieerd.”

Mbo-studenten ontdekten tijdens de Youth Challenge waar hun talenten en interesses liggen en werkten aan 21e-eeuwse vaardigheden die van pas komen op de snel veranderende arbeidsmarkt. Zo vertelt Team Equal: “De grootste uitdaging was misschien wel het combineren van school met de Youth Challenge. De organisatie heeft ons daar goed bij geholpen en ook van de mentoren hebben we veel geleerd. Meedoen aan deze competitie is dus al een toffe en leerzame uitdaging op zich.”

Indrukwekkende pitches

De vier pitches werden beoordeeld door een vierkoppige jury, bestaande uit Mirjam Horstmeier (beleidsadviseur onderwijs, ministerie van Buitenlandse Zaken), Anass Boubakar (lid van het UNICEF jongerenpanel), Theresa Wiafe (business analist, Cognizant) en Sharuga Kankatharan (data analist, Cognizant). Uiteindelijk wonnen de teams die sectoroverstijgende oplossingen hadden bedacht.

De eerste plaats was voor team Care for you. Hun oplossing was vooral “innovatief heel tof” volgens de jury, omdat zij een interactief spel hebben bedacht om een passende stageplek te vinden. Het spel kan in verschillende sectoren gebruikt worden. De tweede plaats was voor  Djovicolon. Zij willen trainingen geven om voor jezelf op te leren komen. De jury was onder de indruk van het werk wat ze hadden gedaan: “Jullie zijn al vergevorderd in jullie communicatie met social media, visitekaartjes en een website. Het idee is sectoroverstijgend dus jullie kunnen overal terecht.”

Internationale competitie

De twee winnende teams mogen hun pitch indienen bij de internationale jury van de Youth Challenge. Daarmee gaan ze wereldwijd de strijd aan met jongeren uit meer dan 45 landen en maken ze kans om hun oplossing verder te ontwikkelen.

De Youth Challenge van Generation Unlimited is door UNICEF Nederland naar Nederland gehaald en vormgegeven met CNV Jongeren, in samenwerking met Butterfly Works en Albeda. Deze eerste editie is mogelijk gemaakt met financiële steun van o.a. Fonds 21, Cognizant, de Janivo Stichting, de Goldschmeding Foundation en Platform Jongeren en Werk.