Succesvolle start WoonLab Utrecht

Tientallen jongeren waren bij de aftrap van WoonLab Utrecht in de creatieve werkplaats van woningcorporatie Mitros. Samen met de gemeente en woningcorporaties willen zij met vernieuwende ideeën de huurproblematiek in Utrecht aanpakken. CNV Jongeren, initiatiefnemer van het project, zette de toon bij aanvang van de avond: ‘Ons doel is dat jongeren niet negen jaar, maar maximaal negen maanden moeten wachten op een geschikte woning!’

Jongeren uit de Domstad

De deelnemers zijn twintigers en dertigers uit de Domstad, studerend of werkend. Zij komen tot en met december geregeld bij elkaar om te praten over de problemen rondom wonen en adviezen op te stellen voor de politiek en corporaties. Initiatiefnemer CNV Jongeren is enthousiast: “CNV Jongeren heeft in de afgelopen periode veel signalen van jongeren ontvangen over de huurproblematiek in Utrecht. Het inkomen bepaalt de kansen van jongeren op de woningmarkt. En de woonomstandigheden zijn van invloed op je werk. De opkomst bevestigt niet alleen de problematiek, maar ook de bereidheid van jongeren om onderdeel te zijn van de oplossing”, vertelt CNV Jongeren-voorzitter, Semih Eski.

Jongeren onder elkaar

Allen waren het erover eens dat de positie van jongeren op de woningmarkt een lastige is. Er zijn te weinig betaalbare woningen, te lange wachttijden en de leefbaarheid staat in sommige wijken onder druk. Daarnaast zijn veel huurdersorganisaties bemenst door ouderen, jongeren hebben hier nog weinig toegang toe, waardoor jongeren onvoldoende zeggenschap hebben. Genoeg redenen om eens flink met elkaar in debat te gaan over hoe dit beter kan. “We gaan een aantal knelpunten op de huurmarkt aanpakken, namelijk: beschikbaarheid, betaalbaarheid en leefbaarheid van huurwoningen. WoonLab Utrecht geeft jongeren het podium om hier vernieuwende ideeën voor aan te dragen. Wij zijn blij om op deze manier een vernieuwende en relevante jongerenvakbond te kunnen zijn”, stelt Eski.