Studiekeuzestress?! Vijf vragen die je moet stellen tijdens een open dag!

Haal je bijna je diploma of wil je switchen van opleiding, maar heb je nog geen flauw idee welke studie je moet kiezen? Wij hebben voor jou de belangrijkste vragen op papier gezet. Stel deze vragen online of bezoek één of meer opendagen. Kiezen is niet altijd leuk, maar met deze vragen wordt het wel een stuk makkelijker!

1. Hoe ziet de loopbaan van de studie er uit?

Wanneer je deze vraag stelt krijg je een beeld over de studie. Wat je in het eerste jaar staat te wachten, in het tweede jaar, enzovoort. Een week ziet er per opleiding heel verschillend uit. Bij de ene studie zal je in het eerste jaar al stage moeten lopen, bij anders studies niet. Altijd handig om van te voren te weten! Zo weet je vooraf wat je te wachten staat.

2. Hoe zit het met de toelating aan de opleiding?

Het verschilt heel erg per opleiding hoe het zit met de toelating. Er zijn maar weinig opleidingen waarbij je je gewoon kunt aanmelden en dat je dan ook nog zeker bent van je plek. Veel opleidingen hebben bijvoorbeeld een nummers fixus. Dit betekend dat er maar een bepaald aantal studenten de opleiding mogen doen. Vaar worden de studenten dan geselecteerd door middel van een loting, maar er kan ook sprake zijn van een decentrale selectie waarbij je dus op basis van toetsen of je motivatie wordt toegelaten op de opleiding. Er zijn ook opleidingen waarbij er bepaalde toelatingseisen zijn. Als je bijvoorbeeld natuurkunde wil gaan studeren wordt er wel van je verwacht dat je een VWO diploma hebt met het vak natuurkunde in je pakket.

3. Wat is de kans op een baan na de studie?

In Nederland worden er heel veel verschillende studies aangeboden. En het verschilt nogal per studie of je er makkelijk mee aan een baan komt of niet. Over het algemeen zit je bij technische studies wel goed, daar is altijd wel werk in. Maar bij sociale studies licht dit wat ingewikkelder. Vraag daarom ook zeker op een open dag wat de kans is op een baan na de studie. Dan weet je waar je aan toe bent en kun je je daar op instellen.

4. In wat voor beroepen komen de meeste afgestudeerden terecht?

Met deze vraag kun je een beetje een beeld krijgen wat je in de toekomst allemaal met een opleiding kunt doen, ook wel belangrijk om te weten!

5. Zijn er veel studenten die stoppen met de opleiding? En waarom stoppen deze mensen dan?

Door deze vraag te stellen kun je leren van andermans fouten. Stoppen veel studenten omdat de studie te theoretisch is? Ga dan bij jezelf na of dit ook voor jou een reden zou kunnen zijn om te stoppen.