Project in de spotlight: Ambassadeurs van de Techniek

Donderdagavond 8 juni 2017 was het eindevent van ‘Ambassadeurs van de Techniek’. Met ruim 100 ambassadeurs en meer dan 400 voorlichtingen kijken we terug op weer een succesvol jaar. Een mooi moment om nu terug te kijken op het project!

Ambassadeurs

Ambassadeurs van de Techniek zijn techniekstudenten en starters (30 jaar of jonger) die werken, of een opleiding doen in de techniek. De ambassadeurs enthousiasmeren jongeren, veelal leerlingen in het voortgezet onderwijs, om te kiezen voor een opleiding of beroep in de techniek. De ambassadeurs vertellen welke technische beroepen er allemaal zijn en hoe zij tot hun beroepskeuze zijn gekomen.

Waarom?

Nog te weinig jongeren kiezen voor een technisch beroep, terwijl er veel jongeren wél potentieel geïnteresseerd zijn! Met ook nog eens enorm dreigende personeelstekorten in de technische sectoren is Ambassadeurs van de Techniek in het leven geroepen. En wie kunnen jongeren nu beter enthousiasmeren voor de techniek dan de jongeren zelf? Ruim negentig Ambassadeurs die hart hebben voor techniek gaven dit schooljaar 435 voorlichtingen aan leerlingen die voor hun sector/profielkeuze stonden. De voorlichtingen werden door de leerlingen beoordeeld met een 7,7.

Eindevent

Het programma van het eindevent bestond uit een terugblik door middel van een quiz, een panel met twee teams ‘Jong geleerd vs. Oud gedaan’ en er was een leuke interactieve invulling die werd verleent door ‘Ollie’. Hierin werd benadrukt waarom alle ambassadeurs superheros zijn. Met leuke spellen konden de mensen die meededen zonnebrillen winnen. Uiteindelijk hadden bijna alle ambassadeurs een zonnebril en was iedereen een superhero.

Volgend jaar

Nadat iedereen zijn certificaat had ontvangen, omdat zij dit jaar zes (!) of meer voorlichtingen hebben gegeven, was het tijd voor de borrel. Veel ambassadeurs werd de vraag gesteld of zij volgend jaar doorgingen. Veel ambassadeurs gaven aan om door te gaan, omdat zij veel voldoening halen uit het voorlichten van jongeren en de groep ambassadeurs erg hecht en gezellig is.