PensioenLab lanceert nieuwe ideeën

Jongeren lanceren manifest voor meer jonge pensioenfondsbestuurders

Jongeren hebben een manifest geschreven om meer jonge pensioenfondsbestuurders aan te stellen. Zij zullen het manifest lanceren op 23 mei tijdens een evenement van het jongerenplatform PensioenLab en direct aanbieden aan pensioenfondsen om te ondertekenen. Het is de zevende keer dat het PensioenLab jongeren faciliteert om mee te doen aan de almaar relevantere pensioendiscussie. 

De jonge deelnemers presenteren dit jaar vier adviezen die een kritiek zijn op het trage proces van besluitvorming en ontwikkeling vanuit de regering en financiële sector. Een Europees pensioenproduct is al lange tijd in de maak, maar een groep heeft er nu zelf een ontwikkeld. Een tweede groep verlangt een overzicht waarin alle persoonlijke financiën automatisch worden getoond. Daarnaast heeft een groep een online platform om de zorgen over de stijgende AOW leeftijd bij jongeren weg te nemen

De vierde groep pleit voor meer jonge pensioenfondsbestuurders en lanceert een manifest. Het percentage jongeren in pensioenfondsbesturen is sinds 2016 gelijk gebleven ondanks ingestelde diversiteitsnormen. Slechts 9 van de 40 fondsen zonder een jongere in het bestuur benoemde een jongere op een vacature in 2017. Het door jongeren ontwikkelde manifest roept pensioenfondsen op om hier verandering in te brengen en wil hen committeren om jongeren te benoemen op vrijgekomen vacatures.

Het PensioenLab is een initiatief van CNV Jongeren, FNV Jong en VCP Young Professionals om de belangen van jongeren op het gebied van pensioenthema’s te behartigen. De huidige lichting van het jongerenplatform heeft ruim een halfjaar aan de adviezen gewerkt. In werkgroepen hebben ze nieuwe visies op vier pensioenthema’s ontwikkeld en uitgewerkt tot concrete en direct toepasbare voorstellen.

 Meer weten of meedoen volgend jaar? Kijk op www.pensioenlab.nl!