PensioenLab Bootcampavond

Donderdag 9 november was eerste bootcampavond van het PensioenLab 2017-2018! De zaal zat helemaal vol met 60 jongeren die de komende maanden aan de slag gaan met het creëren van een hard nodig, nieuw product op het gebied van pensioenen en jongeren. Deze bootcampavond was bij het Huis in Utrecht en had als doel om alle deelnemers een basiskennis van pensioen mee te geven. Want je kan geen mening vormen als je niet weet waar je het over hebt!

Na gezamenlijk lekkere pita broodjes te hebben gegeten, zijn we gestart met een spoedcursus pensioen door twee oud deelnemers van het PensioenLab. Wat is de rekenrente, de dekkingsgraad en de doorsneesystematiek? Wat is het verschil tussen een verzekeraar en een fonds? Dit kwam allemaal aan bod. Toen kregen we binnen het thema ‘pensioen en controversie’ een aantal presentaties van mensen uit het veld. Mensen hebben altijd felle meningsverschillen over elk aspect van pensioen. Bart van Riel (SER) kwam wat vertellen over de discussie over de toekomst van het pensioenstelsel. Renske Buijs (SZW) vertelde waarom de AOW leeftijd onder druk staat en wat mogelijke oplossingen zouden kunnen zijn. Willem Jelle Berg (CNV) vertelde over de verplichtstelling en waarom het zo moeilijk is om iedereen te verplichten pensioen op te bouwen (denk aan zzp’ers). Ook liet oud- en huidig deelnemer Jacob de Vries (Ortec finance) mensen weten wat vermogensbeheer is, waarom daar zoveel meningen over zijn en hoe ingewikkeld maatschappelijk verantwoord beleggen wel niet kan zijn.

Het tweede gedeelte van de avond was een stuk interactiever. Christa Kompier en Tommie van der Bosch van PwC gaven in een uur een workshop in design thinking. Alle deelnemers waren druk in de weer om binnen zo’n korte tijd van een probleem, tot de kern en tot een oplossing te komen. De casus die ze kregen, was het pensioen als broodfonds. Een van de gave ideeën, die in dat kleine uurtje naar voren kwam, was om als zzp’er ‘fooi’ te vragen aan je klanten na afloop van een klus en dat in een potje te stoppen: ‘Pensioenfooienpot’. Echt een te gek idee wat veel potentie biedt. Allemaal voortekenen dat de jongeren van dit jaar weer vol met creativiteit zitten en staan te trappelen om te beginnen.

We sloten de avond af met een gezellige borrel!