Online solliciteren? Check deze tips voor je video-sollicitatie!

Je hebt je motivatiebrief en je cv gestuurd. Het halve werk zit er op. Nu nog het sollicitatiegesprek! We zitten nu natuurlijk in een hele bizarre tijd en dit zal nog wel even duren. Videobellen bij het solliciteren is op dit moment heel gebruikelijk. Maakt natuurlijk helemaal niet uit, want met deze tips ben je goed voorbereid!

1. Voorbereiding

Zorg dat je van tevoren al een keer al je apparatuur hebt getest, dat de wifi het doet en dat je je oplader bij de hand hebt. Hoe naar zou het zijn als je laptop halverwege het gesprek uitvalt? Doe ook eerst onderzoek naar het bedrijf en oefen vragen die ze jou zouden kunnen stellen. Het is belangrijk dat jij antwoord hebt op deze vragen en dat je zelf vragen hebt voor hen. Je wil natuurlijk wel geïnteresseerd en goed voorbereid overkomen. Schrijf daarom een paar vragen voor jezelf op die je wil stellen, zodat als het moment daar is je al precies weet wat je wil vragen.

2. Kleding

Het lijkt waarschijnlijk heel gek om na te denken over een outfit als ze toch alleen het bovenste  deel van je lichaam zien. Toch is het belangrijk dat je een zakelijke outfit kiest. Vaak wordt er al gauw gedacht: ‘’ik ben toch thuis, ik kan wel even in een shirtje en mijn joggingsbroek dit gesprek doen.’’ Houd er rekening mee dat het nog steeds een sollicitatiegesprek is. Laat door middel van je outfit zien dat je hier echt wil werken, doe een beetje onderzoek naar het bedrijf en kleed je representatief. Het is belangrijk dat je tijdens je gesprek serieus genomen wordt. Dat kun je uitstralen door de juiste outfit te kiezen.  Ga voor iets wat je ook aan zou doen als je bij je gekozen bedrijf op kantoor langs zou gaan.

3. Plaatsing camera

Kijk goed naar waar je je laptop/telefoon zet voor het gesprek, je wil natuurlijk dat een werkgever je van je beste kant ziet. Denk hierbij aan goede belichting, dus pas op voor  over- en onderbelichting. Zorg er ook voor dat je laptop altijd op ooghoogte staat; niemand wil tegen een kin of voorhoofd aankijken. Denk eraan dat de gekozen plek rustig is zonder al te veel afleiding, dus geen rommel of stapels kleding of blaffende honden in beeld. Alle focus moet liggen bij jou en het gesprek, dus zorg ook voor jezelf dat je op een plek bent waar je niet afgeleid kan worden.

4. Houding

Je hebt de juiste plek en outfit gevonden, nu nog de juiste houding. Je bent thuis in je eigen omgeving waar je waarschijnlijk een chill gevoel bij hebt, nu is het niet de bedoeling dat je dan ook werkelijk gaat chillen tijdens het gesprek. Laat je niet afleiden, omdat je zelf te zien bent in een klein hoekje van het scherm. Blijf ook niet het hele gesprek je haar goed doen. Houd je focus altijd bij je gesprekspartner.

Dingen om wel te doen:

  • Zit netjes rechtop
  • Kijk in de camera
  • Knik af en toe om te laten zien dat je luistert/geïnteresseerd bent
  • Maak tijdens het praten gebruik van handgebaren om meer expressie toe te voegen aan je verhaal

Het is de bedoeling dat je tijdens je gesprek natuurlijk overkomt, zodat het bedrijf waarbij je solliciteert de beste indruk van jou als persoon krijgt.

5. Het gesprek

Lijstje met vragen, check! Mini-onderzoek naar het bedrijf, check! Juiste outfit, juiste plaatsing, juiste houding, check, check dubbel check! Het ziet ernaar uit dat je nu alles hebt om je sollicitatiegesprek goed te laten verlopen. Nu hoeft het alleen nog maar te klikken tussen jou en je gesprekspartner en je sollicitatie wordt een succes! Good luck!