Met Rouwen & Bouwen zetten we deze week de feestdagen op z’n kop

Vanuit project Rouwen & Bouwen organiseerden we op 20 december 2022 de állereerste editie van het anti-feestdagen-feest. Fort bij Vechten in Bunnik werd omgetoverd tot het tegenovergestelde van een klassieke decemberborrel. Tussen de kerstbomen, zonnebrillen, slippers, nepsneeuw en (gigantische!) opblaasflamingo gingen we het gesprek aan over de eerste inzichten na onze Pressure Cookers over jongeren en rouw op de werkvloer.

Hoe heb je het project tot nu toe ervaren? Welke lessen heb je geleerd? En waar ga je mee verder? Met dertig deelnemers startten we de avond met een talkshowgesprek tussen een leidinggevende vanuit de HAN, een jonge werknemer vanuit de ING en een jongere vanuit de klankbordgroep – die ons tijdens het project adviseert. Uit het gesprek kwam duidelijk naar voren dat het altijd belangrijk is om aandacht te geven en dat een steunbetuiging nooit te laat komt. Rouw is een individueel proces, maar voor organisaties is het werkzaam om bepaalde kaders te stellen. De uitdaging is: hoe kun je als organisatie binnen kaders (nog) maatwerk leveren? Een voorbeeld waar één van de deelnemende organisaties mee aan de slag gaat, is een overzichtelijkere Intranet-website met alle informatie en mogelijkheden rondom rouw geclusterd. Ook gaan de HAN en de ING de mogelijkheden rondom leidinggevende-trainingsmodulen onderzoeken.

Na de talkshow gingen we laagdrempelig in kleine groepen in gesprek aan de hand van gesprekskaartjes, die waren ingedeeld in 3 categorieën; van persoonlijke tot zeer diepgaande vragen. Denk aan vragen als: Welke lessen had je liever niet geleerd/ervaren? Ben je bang voor de dood? Welke herinnering heb je aan een (overleden) dierbare? Tof om te zien dat iedereen zich in zo’n korte tijd zo openstelde!

Aan het eind van de avond sloten we gezamenlijk af en deelden we ervaringen en ideeën over dit anti-feestdagen-feest. Met een aantal stellingen, waaronder: de feestdagen vind ik een lastige periode door de afwezigheid van een dierbare. Daar waren de meningen over verdeeld. Iedereen ervaart de feestdagen en rouw anders en dat blijkt de rode draad van de avond en het gehele project.

Rouwen & Bouwen

Met Rouwen & Bouwen willen wij inzicht krijgen in de uitdagingen, wensen en behoeften van werkgevers én werknemers. Dit doen we door het uitvoeren van een Pressure Cooker: een methode om in drie sessies – met verschillende organisatielagen, zoals (jonge) werknemers, leidinggevenden, P&O, HR en werkgevers – op een korte en krachtige manier tot innovatieve adviezen te komen voor een actueel (arbeids)vraagstuk.

De eerste Pressure Cookers voor het nieuwe jaar staan al op de planning. Wil jij ook met jouw organisatie aan de slag gaan? Er zijn nog enkele (gratis) plekken beschikbaar voor 2023. Neem bij interesse/vragen/twijfels contact op met projectleider Inge Heesen via i.heesen@cnvjongeren.nl.