Maxime Golparvar, over waarom je bij de jongerenraad van CNV moet gaan!

Wie ben je, wat doe je bij CNV Jongeren en hoe lang doe je dat al?

Ik ben Maxime en bij CNV Jongeren zet ik mij als lid actief in op het thema ‘leren’. Binnen de jongerenvereniging ben ik verantwoordelijk voor de portefeuille onderwijs en ik ben de voorzitter van de werkgroep op dit onderwerp. Dat doe ik sinds juni vorig jaar, maar ik ben in 2021 al lid geworden van CNV.

Waarom ben je dit gaan doen? Wat motiveerde je?

Onderwijs is hét fundament van onze samenleving, hetgeen wat ons allemaal met elkaar verbindt. Het onderwijs is ook de plek waar je jezelf begint te ontdekken en ontplooien. Volgens mij heeft iedereen wel bepaalde docenten gehad waar we goede herinneringen aan hebben. Toch merk ik ook dat er veel beter kan in het onderwijs. Zelf kreeg ik op de basisschool het pre-advies ‘vmbo-k’. Op de middelbare school, toen ik de havo deed, hadden docenten maar weinig tijd om leerlingen individueel te begeleiden en daarnaast helpen bezuinigingen niet om de kwaliteit van het onderwijs op peil te houden. Vanuit de vakbond wilde ik daarom een bijdrage leveren aan dit belangrijke thema.

Wat zijn concrete voorbeelden van werkzaamheden of dingen waar je mee bezig bent?

Samen met andere leden van de vakbond bedenk ik ideeën voor nieuwe acties, opiniestukken of nieuwe standpunten over het onderwijs en de arbeidsmarkt. Momenteel zijn we bezig met het ontwikkelen van een lespakket ‘Arbeidsuitbuiting’ voor derdejaars middelbare scholieren, als oriëntatie op werk. Uit onderzoek van deelnemers aan project Sprint, van CNV Jongeren in samenwerking met de Nationale Jeugdraad, blijkt dat veel jonge werkenden niet goed weten wat hun rechten zijn. Daar willen we iets aan doen!

Is er iets wat je hebt bereikt met je inzet voor CNV Jongeren waar je trots op bent?

Ik ben erg blij met onze inzet op kansengelijkheid, over het gehele onderwijssysteem. Van de schooladviezen van de basisschool, tot een brede brugklas en de herwaardering van het mbo. Verder ben ik erg tevreden dat inclusie binnen CNV steeds meer op de voorgrond treedt.

Kan je je nog een moment herinneren dat je écht is bijgebleven?

Zeker, dat was het moment waarop we fuseerden met CNV. Hét moment om samen met alle leden ons te gaan richten op de buitenwereld, om onze gezamenlijke idealen te verzilveren.

Wat is het eerste waar je aan denkt bij de woorden vakbond, CNV en jongerenraad?

Samen staan we sterk, de vakbond is er voor iedereen die zich niet gehoord voelt en voor diegenen die zich willen inzetten voor de mensen met minder geluk in onze samenleving. En in het bijzonder een constructieve vakbond, waarbij we werken aan concrete voorstellen om Nederland eerlijker te maken. Tot slot is de jongerenraad binnen CNV een unieke leermogelijkheid; er zal een wereld voor je opengaan. Je werkt aan je inhoudelijke kennis, communicatieve vaardigheden en aan je netwerk!

Waarom zouden andere jongeren zich volgens jou moeten aanmelden voor de komende verkiezingen?

Het is simpelweg een gezonde ervaring om door te maken, je zult meer impact kunnen maken als je in de jongerenraad zit, aangezien je dan op veel meer plekken kunt toetreden. Daarnaast is het ook een leuke ervaring, soms heb ik het erg druk, maar dan kijk ik ernaar uit dat ik weer een bijeenkomst heb met CNV Jongeren, omdat ik weet dat het weer gezellig gaat worden.