Mbo Topacademie

Het beste uit jezelf willen halen en daarbij eigen keuzes maken en buiten de gebaande paden durven treden als dat nodig is; in Mbo Topacademie vormt het talent en de ambitie van de studenten zelf het uitgangspunt. Zij bepalen de inhoud van hun eigen leertraject, aangevuld met rolmodellen vanuit de lokale arbeidsmarkt. Veel mbo-studenten beschikken over een flinke dosis talent en ambitie. Zo kunnen zij goed voorbereid de arbeidsmarkt op, die continu verandert en vernieuwt. Bovendien vergroten ze zo hun (baan)kansen!

Hoe ga je om met feedback, hoe ontwikkel je jezelf (etc.)? Maar ook: hoe maak je het verschil voor een ander, hoe maak je je eigen maatschappelijke droom waar? Om de potentie van mbo-studenten gekaderd tot uiting te laten komen, faciliteren Be Innovated, het Da Vinci College en CNV Jongeren een traject voor mbo’ers. Dit traject bestaat uit: co-creaties, werksessies, masterclasses en inspiratielessen. Gezamenlijk zorgt dit voor een duurzame impact voor studenten, die hun weg gaan vinden in een dynamische arbeidsmarkt.

Mbo Topacademie maakt op drie manieren duurzame impact:

 1. Jongeren ontwikkelen hun 21st-century-skills.
 2. Ze activeren en inspireren anderen met hun verhalen.
 3. Bovendien vergroten ze hun eigen netwerk en beïnvloeden ze de maatschappelijke overgang van onderwijs naar arbeidsmarkt.

Ben jij een student van het ROC Da Vinci College?

Een sollicitatie-tips-middag organiseren, nadat je je eigen presentatievaardigheden hebt doorontwikkeld; een sportevent voor jongeren met een arbeidsbeperking opzetten, nadat je tools hebt gekregen voor creatief denken; media-les geven aan ouderen, nadat je van ons een training media-wijsheid hebt gevolgd.

Het kan al-le-maal. Wil jij iets voor een ander doen en heb je een maatschappelijk idee? Of wil je iets voor een ander doen, maar heb je nog geen idee?  Doe dan mee aan Mbo Topacademie. Jij zorgt voor het enthousiasme, wij voor de tools zodat jij je idee uiteindelijk kan uitvoeren!

Dit ga je tijdens dit MDT-project doen

 • Met onze hulp formuleer je vanuit je eigen interesses een maatschappelijk idee;
 • Je volgt prikkelende werksessies om de vaardigheden te (door)ontwikkelen om dat idee uit te voeren;
 • Je volgt masterclasses van organisaties en maatschappelijke initiatieven;
 • In een groepje voer je jouw idee in een dagdeel uit;
 • Je geeft een inspiratieles in je klas om je mede-studenten (peers) te inspireren;
 • Je bent 6 maanden lang, ongeveer 4 uurtjes per week bezig met je eigen toekomst (en dus ook met die van een ander).

Hoe ziet het traject eruit?

Download de journey.

What's in it for you?

 • Je ontwikkelt jezelf, terwijl je iets voor een ander doet;
 • Je ontdekt je kwaliteiten en ambities en wat je mogelijk later voor studie/werk wilt gaan doen;
 • Je krijgt te horen hoe het er écht aan toegaat op de werkvloer bij leuke organisaties;
 • Je leert andere studenten en bedrijven kennen;
 • Je ontvangt een Mbo Topacademie-certificaat (voor op je cv).

Aanmeldingen gesloten

Op dit moment is een traject Mbo Topacademie bezig. Houd deze pagina in de gaten voor updates over nieuwe trajecten.

Over Mdt

‘Mbo Topacademie: Self-made op weg naar de beste versie van jezelf’ is een maatschappelijke diensttijd-project van CNV Jongeren, Be Innovated en het Da Vinci College. MDT is de ontdekkingsreis voor jongeren naar de beste versie van henzelf. Een kans voor jongeren om hun talenten te ontdekken, van betekenis te zijn, nieuwe mensen te ontmoeten en keuzes te maken voor de toekomst. Hun persoonlijke ontwikkeling en vrijwillige inzet voor anderen maakt onze samenleving sterker. Binnen deze ambitie zijn 3 kernbegrippen van belang, namelijk maatschappelijke impact, talentontwikkeling en elkaar ontmoeten. Maatschappelijke impact wordt bereikt door iets te doen voor een ander en/of voor de samenleving en door zelf een stap verder te komen. Met talentontwikkeling ontwikkelen jongeren vaardigheden en vergroten zij hun zelfvertrouwen. MDT biedt ook de mogelijkheid om mensen met verschillende achtergronden en leeftijden dichter bij elkaar te brengen, oftewel het stimuleren van sociale cohesie. Het is meedoen, door anderen te laten meedoen. Met het Actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd zet ZonMw zich in voor de doorontwikkeling van MDT. Om MDT breed in de samenleving beschikbaar te maken, zodat iedereen die mee wil doen ook mee kan doen. Klik hier voor meer informatie.
Adviseur

DELEN VIA: