Lancering LOB-lessenserie | Eerlijk, veilig én gezond werken

Eerlijk, veilig en gezond werken aansprekend maken voor jongeren? Laat hen hier dan zelf een LOB-lessenserie over maken en geven, dachten wij! Treffende voorbeelden van wanneer het mis gaat is de hogere kans van jongeren op een (ernstig) arbeidsongeval of burn-out. Waar de thema’s eerst ver-van-hun-bed-shows lijken voor de jongeren, blijken zij bijna allemaal wel een oneerlijke, onveilige of ongezonde arbeidssituatie te hebben meegemaakt.

Om deze reden heeft CNV Jongeren het initiatief genomen voor de ontwikkeling van de LOB-/burgerschap-lessenserie: ‘Een Goed Begin is het Halve Werk’. 13 Ambassadeurs van de Toekomst (mbo-studenten van ROC Aventus) hebben, samen met een trainer van CNV Jongeren, de lessenserie gemaakt én gegeven op drie mbo-locaties. Deze lessen zijn gebundeld tot een lessenreeks van zes lessen, die ook los van elkaar in te zetten zijn. Deze kan door docenten gegeven worden binnen het LOB-/burgerschapsonderwijs. Gemaakt met, voor en door jongeren. Want mbo-studenten weten als ervaringsdeskundigen het beste wat en hoe ze willen leren. En deze is hieronder direct te downloaden!

mede mogelijk gemaakt door:

Dit project is tot stand gekomen in samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het kader van eerlijk, veilig en gezond werken en DOORZAAM (het fonds voor duurzame inzetbaarheid van uitzendkrachten). DOORZAAM vindt het belangrijk dat jongeren, die vaker als uitzendkracht werken, duurzaam aan het werk kunnen blijven door veilig en gezond te werken.

de lessenserie!

Er zijn twee versies van de lessenserie beschikbaar, de ene fysiek en de ander online. Dit betekent dat de lessenserie zowel in de klas, als vanuit huis te geven is. Ook is er een implementatiehandleiding te vinden die stap voor stap vertelt hoe de lessenserie tot stand is gekomen en hoe deze in te zetten binnen de lessen. Alle uitgaven zijn hieronder te downloaden.

Docentenhandleiding

Download hier de docentenhandleiding die je meeneemt in hoe de lessenserie tot stand gekomen is en hoe deze in te zetten is.

Lessenserie (online)

En vind hier de lessenserie van zes lessen, in te zetten tijdens online lessen.

Lessenserie (fysiek)

En vind hier de lessenserie van zes lessen, in te zetten tijdens fysieke lessen.

Daarnaast hebben we het ‘Een goed begin is het halve werk in 30 seconden’ – spel ontwikkeld. Deze kun je inzetten als je tijd over hebt tijdens de les. De fysieke versie voor in de klas vraag je aan, door een e-mail te sturen naar info@cnvjongeren.nl!