Koers nieuw bestuur CNV Jongeren

CNV Jongeren presenteerde donderdag 29 september het nieuwe bestuur. Semih Eski is toegetreden als voorzitter, Erik Rouw als Directeur/Penningmeester. Wat het nieuwe bestuur voor ogen heeft? Semih noemde in zijn speech indrukwekkende voorbeelden waar de komende jaren speciale aandacht naar uit gaat.

Rechtvaardige samenleving

“Wij gaan voor een rechtvaardige samenleving. Een samenleving waarin mensen gelijkwaardig zijn aan elkaar. Een rechtvaardige samenleving waarin er plek is voor iedereen. Dit kan alleen worden bereikt als wij de verantwoordelijkheid durven nemen. Wij zetten ons de komende jaren dag in dag uit in om de sociaaleconomische positie van alle jongeren op de arbeidsmarkt te versterken”.

Kansen voor Floris, Jermaine en Oguzhan

“Veel jongeren hebben het ontzettend moeilijk in deze tijd. Je denkt op dit moment vast aan iemand wanneer ik zeg dat jongeren het lastig hebben in deze tijd. Zo heb ik ook mijn eigen voorbeelden. Ik wil een aantal van deze voorbeelden graag delen”.

“Zo moet ik denken aan Floris. Hoogopgeleid, maar zoekt al vijf jaar naar aansluiting op zijn niveau. En blijft helaas maar hangen in tijdelijke en flexcontracten. Het ene flexcontract na het andere. Nog een ander voorbeeld. Jermaine. Een jongen met een beperking. Maar zijn beperking beperkt hem niet. Integendeel, hij is zo druk met vrijwilligerswerk dat zijn enige beperking de tijd is. Nog een voorbeeld. Oguzhan. Een aantal dagen nadat ik voorzitter werd kreeg ik een bericht van hem waarin hij zei: “Echt tof dat jij voorzitter bent geworden, je kan voor mij en mijn vrienden een voorbeeld zijn en ik geloof nu ook dat ik in Nederland iets moois kan bereiken”. Tot slot hebben we jongeren zoals Sara. Sara heeft nog geen ervaring op de arbeidsmarkt, maar ze vreest nu al geen eerlijke kans te krijgen vanwege haar culturele achtergrond. Wij gaan bouwen aan een inclusieve arbeidsmarkt waar ruimte is voor alle jongeren.

“Ik noem deze voorbeelden met een reden. Deze voorbeelden doen mij pijn. En ze verklaren tegelijkertijd ook mijn drijfveer en ambitie. Mijn ambitie is niet om mijn stoel warm te houden.

Ik wil samen met jou bouwen aan een toekomst waarin het geluid van jongeren centraal staat. Waarin jongeren meepraten en meebeslissen. Daarom zal ik ons geluid krachtig laten horen. Waarin deze voorbeelden – nadelen van flexibilisering, slechte aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt en jeugdwerkloosheid – behoren tot het verleden. Een samenleving waarin alle jongeren, ongeacht hun afkomst, geslacht, woonplaats, opleidingsniveau, kleur of netwerk, een plek krijgen in de samenleving en op de arbeidsmarkt”.

Standpunten

CNV Jongeren neemt een aantal standpunten in waar we actief actie op ondernemen:

  • Het tegengaan van de flexibilisering van de arbeidsmarkt
  • Eerlijke kansen voor kwetsbare jongeren op de arbeidsmarkt
  • Opkomen voor onze belangen in het pensioendebat

“Het is een race tegen de klok. We mogen geen tijd verliezen. Ik geloof oprecht dat morgen beter zal worden dan vandaag.

Kortom, een nieuw verhaal. Een nieuw begin. Met veel vertrouwen gaan we de toekomst in”.

Ben je benieuwd naar hoe jij hieraan kunt bijdragen? Hoe jij je stem kunt laten horen? Neem dan contact op met info@cnvjongeren.nl