Justine Feitsma nieuwe voorzitter CNV Jongeren

Justine Feitsma (28) is per 15 oktober 2020 de nieuwe voorzitter van CNV Jongeren. Zij volgt Semih Eski op, die sinds 2016 voorzitter van CNV Jongeren was. Feitsma wordt voor drie jaar benoemd en neemt ook plaats in het bestuur van CNV Vakcentrale.

Feitsma gaat zich de komende jaren sterk maken voor de coronageneratie. ‘Jongeren worden keihard geraakt door de coronacrisis: geen stageplek of baan kunnen vinden. Als eerste op straat staan omdat je vaak een onzeker contract hebt. Een eigen woning lijkt verder weg dan ooit. Het leenstelsel zadelt deze twintigers bovendien op met torenhoge schulden. Zeker nu ze vaak hun bijbaan kwijtraken doordat de horeca en evenementensector platligt. De nieuwe maatregelen, zoals deze week aangekondigd, maken het er niet beter op.’

‘Wie moeilijk start op de arbeidsmarkt, heeft daar als dertiger en veertiger ook nog last van. Voor de coronacrisis was de positie van jongeren op de arbeids- en woningmarkt ook niet best. Deze crisis vermenigvuldigt hun problemen. Doen we niets, dan ontstaat er een verloren generatie,’ stelt Feitsma.

‘Het zou mooi zijn als we een banenplan voor jongeren kunnen ontwikkelen: jongeren tot 27 jaar krijgen voorrang bij specifieke vacatures. Ook strijden we voor een langere WW-duur. Jongeren hebben, wegens beperkte werkervaring, maar kort recht op WW. We willen die met minimaal 6 maanden verlengen. Dan behouden ze hun inkomen en kunnen ze zich wellicht ook laten bijscholen. We pleiten ook voor meer scholingsbudget zodat jongeren zich makkelijker kunnen omscholen naar een sector met personeelstekort. Als jonge flexwerker word je er nu als eerste uitgegooid. Wij pleiten voor meer vast en minder flex,’ aldus Feitsma.

Bestuurslid Vakcentrale

Feitsma neemt tevens plaats in het zeskoppige bestuur van CNV Vakcentrale. Dit betekent dat zij ook een beslissende stem heeft op CNV-brede thema’s waaronder het pensioendossier, duurzame inzetbaarheid, sociale zekerheid en de toekomst van de arbeidsmarkt.

Over CNV Jongeren

CNV Jongeren is de enige onafhankelijke jongerenvakbond in Nederland en is er voor de bijbaners, stagiairs, vakantiewerkers, studenten, net-afgestudeerden, starters en young-professionals. Als vakbond en projectorganisatie zet CNV Jongeren zich actief in voor een gelijkwaardige en rechtvaardige samenleving, waarin elke jongere kan studeren, werken en wonen.

Luister hier naar CNV Jongeren-voorzitter Justine Feitsma over de angst en zorgen rondom het toekomstperspectief van de coronageneratie bij de Nu.nl-podcast: Dit wordt het nieuws!

Wil jij ook opkomen voor jouw generatie? Word dan lid van CNV Jongeren!