Interview | Realist Anneke over het belang van Harrie(s)

Harrie is de personificatie van de ideale collega-werknemer die begeleiding op de werkvloer geeft aan werknemers met een extra ondersteuningsbehoefte. “Harrie” staat namelijk voor: Hulpvaardig, Alert, Rustig, Realistisch, Instruerend en Eerlijk. Maar waarom zijn Harries zo belangrijk voor deze werknemers? En wie kan je dit nou beter vertellen dan de directe collega van een Harrie?

Anneke vertelt

Hoi Anneke, wie ben jij en wat is jou rol binnen de wereld van ‘Harrie’?

“Ik ben Anneke, ik ben 32 jaar en ik woon in Nijmegen. Ik ben sinds een jaar vrijwilliger voor CNV Jongeren als Realist: een realistische jongere met een arbeidsbeperking die goed weet wat ze wel en niet kan! Als Realist ben ik een belangrijk onderdeel van de Harrie Helpt-training, waarin ik in 10 minuten mijn persoonlijke verhaal deel. Eén van de doelen van de training is namelijk niet óver mensen met een arbeidsbeperking te praten, maar mét deze doelgroep. Hoewel dit soms best wel kwetsbaar voelt, draag ik daar graag aan bij. Tijdens mijn pitch vertel ik namelijk over mijn goede, sterke kanten en over de dingen die mij belemmeren. Deze informatie vul ik aan met hoe mijn (toekomstige) werkgever daar het beste mee om kan gaan.”

Wat is voor jou de belangrijkste competentie en wat betekent deze competentie voor jou?

“Voor mij is ‘realistisch’ de belangrijkste competentie, omdat het voor mij betekent dat ik door deze insteek van een ander, positiever over mezelf kan zijn. Een Harrie helpt mij om mijn (positieve) ontwikkeling in het oog te blijven houden, maar ook om me soms te vertellen dat ik misschien juist meer kan dan dat ik denk. Om me zo dus eigenlijk aan het werk te blijven zetten en een duwtje in de goede richting te geven.”

Wat heb jij van een Harrie geleerd?

“Van mijn eerste Harrie leerde ik veel over hoe het werkende leven in elkaar steekt. Ik kon met mijn meest basale vragen bij hem terecht: ‘Hoe zit dat nou eigenlijk met je werktijd als je een half uur met een collega staat te kletsen?’ Hij maakte elke week op stipt hetzelfde moment tijd voor me om te vragen hoe het ging en stimuleerde me om mezelf verder te ontwikkelen, juist buiten mijn comfortzone. Ik werd bovendien rustig van zijn nuchterheid.”

Wat heeft een Harrie van jou geleerd?

“Wat ik tijdens trainingen altijd probeer mee te geven aan nieuwe Harries, is dat een beperking niet altijd zichtbaar hoeft te zijn. Wat je ziet is niet altijd wat je “krijgt”. Aan de buitenkant zie je niks aan mij, maar er is wel een “beperking”. Dat werkt natuurlijk twee kanten op: als je een fysieke beperking ziet, zegt dat nog niets over de mentale gezondheid van iemand. En zo’n beperking kan ook juist een kracht zijn, het levert heel veel levenswijsheid op en leert je doorzettingsvermogen.”

We hebben inmiddels bijna 10.000 Harries getraind. Heb je een tip voor deze Harries?

“Allereerst: super goed dat jullie er zijn! Een tip die ik graag aan nieuwe Harries meegeef is: neem de tijd voor je collega. Je maakt zo veel verschil door even écht tijd en aandacht aan iemand te besteden. Als je je gezien voelt op de werkvloer, krijg je weer energie om de dag mee door te gaan. Daarmee maak je als Harrie een groot verschil voor je collega.”

Wil jij ook een verschil maken voor anderen en je inzetten voor een arbeidsmarkt voor iedereen, word dan ook een Harrie!