Hypotheek, spaargeld en studieschuld: jongeren vroegen álles tijdens het Wooncafé met SNS

Op donderdag 11 november organiseerde CNV Jongeren in samenwerking met SNS het Wooncafé. Dit was hét moment voor jongeren om op een laagdrempelige manier het gesprek aan te gaan over hun kansen en mogelijkheden op de woningmarkt. Of je nu al actief op zoek bent naar je eerste koopwoning of nog geen idee hebt waar je moet beginnen. De financieel adviseurs van SNS, een makelaar, een notaris en jongeren met ervaring op de huidige woningmarkt waren aanwezig om alle vragen te beantwoorden.

Jongeren die zich hadden ingeschreven voor het Wooncafé en interesse hadden in een gesprek met een financieel adviseur werden ingedeeld in tijdslots van vijftien minuten. Zij konden al hun vragen over hypotheken, spaargeld en studieschuld één-op-één stellen aan een expert. Denk aan vragen als: Hoeveel eigen geld heb ik minimaal nodig om een huis te kopen? Welke impact heeft een studieschuld op het bedrag dat ik kan lenen? En wat is de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Daarnaast stonden een makelaar, een notaris en ervaringsdeskundigen klaar om alle overige vragen te beantwoorden. Gewoon bij de in- en uitloop, met een drankje in je hand al je vragen stellen. En wat de ervaringen van de jongeren waren?

Onlangs heb ik een eerste bezichtiging gehad, maar ik had geen idee hoeveel ik zou moeten overbieden in mijn regio en prijsklasse. De makelaar op het Wooncafé heeft mij daar goed advies over gegeven. – Deelnemer

Mijn vriendin en ik dachten altijd dat we het beste een huis konden kopen op mijn naam, omdat zij een flinke studieschuld heeft. Tijdens het gesprek met de financieel adviseur bleek dat het voor ons toch voordeliger is om samen een huis te kopen, ondanks het schuldbedrag. We weten nu veel beter wat onze mogelijkheden zijn op de woningmarkt. – Deelnemer

Wij kijken terug op een geslaagd evenement, waarbij we starters die vastlopen op deze moeilijk woningmarkt op weg hebben kunnen helpen. Wil jij op de hoogte gehouden worden van een volgend Wooncafé? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

CNV Jongeren voert actie om meer betaalbare huur- en koopwoningen voor jongeren te realiseren. Meer informatie? Bekijk ons visiedocument. Meedoen? Sluit je dan aan bij de werkgroep wonen door een e-mail te sturen naar info@cnvjongeren.nl.