Faalkundig en in control zijn, daar kom je verder mee | Terugblik Realisten event 21 juni

Faalkundig en in control zijn daar kom je verder mee. Dat was de boodschap van het Realisten event, waar het draaide om ontmoeting, inspiratie en gezelligheid. Jongeren met een fysieke beperking, chronische ziekte of psychische aandoening, die werk willen maken van inclusie en op zoek zijn naar inspiratie, kwamen op 21 juni 2023 voor het Realisten event in Den Bosch bijeen.

Het event is initiatief vanuit de Realisten Academie 2.0: de inclusie-makers. Een MDT-project waarmee we deze jongeren (14-27 jaar) ondersteunen met training, intervisie en begeleiding voor gelijke kansen op de arbeidsmarkt.

Zorg dat je in control bent

Eva Eikhout nam de ruim dertig deelnemers mee in haar levensverhaal. Ze vertelde hoe ze verschillende ‘hobbels’ heeft overwonnen. Met haar drang om zelfstandiger in het leven te staan, heeft het haar gebracht waar ze nu staat. Ook heeft Eva een soort van ‘rouwproces’ doorlopen. Met de juiste begeleiding kon ze hierna haar beperking een plek geven. Ze kwam er sterker uit met meer begrip voor zichzelf. Op kamers wonen, een studie volgen, bij BNN VARA aan de slag en nu vooral als freelancer op pad met vaak een volle agenda. Het zijn vooral de bureaucratische regels waarbij ze haar een beperking ervaart. Voor jezelf opkomen is dan ook het motto van Eva.

“Bereid je voor op belemmeringen die je beslist zult tegen komen in je leven. Denk dan ook alvast vooruit”, aldus Eva. Ga je op sollicitatiegesprek, dan adviseert Eva om duidelijk te zijn in wat je nodig hebt: “Leg de lat voor jezelf niet te hoog, je moet het samen doen.”

De wereld past zich niet aan jou aan. Zorg dat je zelf in control bent!

Fouten, falen, mislukken

Wat is het verschil tussen fouten maken en falen? Wat doet het met je als je fouten durft te delen? Met deze vragen en meer van Remko van der Drift, van het instituut voor Faalkunde, gingen de deelnemers met elkaar in gesprek. Conclusies: Als je eerlijk bent over je fouten helpen mensen je graag. Ruimte maken voor je fouten is belangrijk. Falen is subjectief en vaak onnodig. Het zit tussen je oren. Geluk is een mindset, het gaat erom hoe jij jezelf voelt. Daag jezelf uit tot meer leerdoelen. Je willen bewijzen, is funest voor je groei-mindset.

Tijdens de pauze en na afloop van de inspiratiemiddag konden de deelnemers op de foto en kregen ze advies van een inclusie-expert op het gebied van werken met een arbeidsbeperking, inkomen en uitkering. Met een hapje en een drankje werd er nog gezellig nagepraat en zijn er tips en ervaringen gedeeld. 

We danken alle deelnemers en gastsprekers voor hun deelname en inbreng. We kijken tevreden terug op het event dat zeker voor herhaling vatbaar is.

De Realisten Academie is er ook voor jou!

Wil jij ook als jongere met een fysieke beperking, chronische ziekte of psychische aandoening deelnemen aan de Realisten Academie? Of wil je als organisatie of school je studenten of collega’s inspireren met een pitch of ervaringsverhaal? Bekijk de mogelijkheden op www.realistenacademie2-0.nl of neem contact met ons op.

De ‘Realisten Academie 2.0: de inclusie-makers’ wordt mogelijk gemaakt door MDT en ZonMw. Dit is een samenwerking tussen CNV Jongeren, ECIO, Onbeperkt aan de Slag en Stichting Alexander.