Eerste MBO Topacademie in Groningen groot succes

Eerste MBO Topacademie in Groningen groot succes

20 studenten van Alfa-college werken aan hun toekomstdroom

GRONINGEN – De eerste groep mbo-studenten van het Alfa-college hebben donderdagavond 7 juni de MBO Topacademie feestelijk afgesloten. De afgelopen maanden hebben twintig topstudenten een excellentietraject buiten school gevolgd, waarbij zij op bijzondere locaties leerden van professionals. Onder begeleiding van docenten bij het Alfa-college, werkten de studenten aan een concreet plan voor de toekomst. Dit alles onder het motto: Dromen Durven Doen.

Op 15 februari gaf burgemeester Peter den Oudsten het startsein voor de eerste MBO Topacademie in Groningen. Hij vertelde zelf ooit op het mbo te zijn begonnen. Zijn persoonlijke verhaal, waarin hij aangaf dat er veel dingen op je pad kunnen komen en dat je kansen moet grijpen, maakte veel indruk op de studenten. Den Oudsten had een advies voor de studenten: “Haal het maximale uit jezelf. Daarbij gaat het niet alleen om studie. Stel je de vraag: wat is iets waar ik echt voor ga? Trek er op uit, praat veel met mensen en bouw je netwerken op. MBO Topacademie biedt daar een mooie gelegenheid voor.”

Doelen bereiken

Bij de afsluiting van MBO Topacademie, in het bijzijn van Henk Staghouwer, Gedeputeerde van de provincie Groningen, blijkt dat de studenten alle kansen hebben aangegrepen. In de masterclasses hebben de studenten veel geleerd. Bijvoorbeeld over ondernemen in de masterclass bij restaurant De Librije, en over presenteren bij Minerva en BNNVARA. Daarnaast werkten de studenten aan een concreet plan voor hun eigen toekomst. De een ontdekt zijn leidinggevende kwaliteiten, de ander maakt nu een bewuste keuze voor een vervolgopleiding. Dit onder begeleiding van docenten Tabitha Schnater en Alfons Brink. Schnater: “Elke student heeft eigen leerdoelen opgesteld. Ook door samen te werken aan de groepsopdracht hebben zij veel geleerd.”

Dromen Durven Doen

Student Danny Evers (22) van de opleiding Technicus Engineering Elektrotechniek zegt hierover: “Het was een bijzondere tijd, een leerzaam proces. Ik heb nu inzicht gekregen in wat ik wil in de toekomst.” Human Technology studente Freekje Timmermans (19) heeft zelfs een baan gevonden dankzij de MBO Topacademie. “In de masterclasses werd ons verteld dat je het gewoon moet doen. Gewoon ja zeggen en ervoor gaan. Dat heb ik nu gedaan.” Freekje vervolgt: “De Topacademie was echt geweldig. Het is zo fijn om dit samen met andere gemotiveerde studenten te kunnen delen. We hebben allemaal dezelfde drive.”

Bij de feestelijke afsluiting kregen alle studenten het certificaat van de MBO Topacademie overhandigd.