Eerste Hulp Bij Netwerken!

Eerste Hulp Bij Netwerken!

We horen het iedereen zeggen: ‘’netwerken is super belangrijk voor later’’. Maar wat is netwerken precies? Wat heb je eraan? En hoe zorg je voor een goed netwerk? In deze blog vertellen we jou hier alles over en geven we jou de skills die je nodig hebt voor een goed netwerk. Want met een goed netwerk heb je meer kans op die droomjob.

Wat is netwerken?

Netwerken is het is kaart brengen, onderhouden en leggen van contacten. Je gebruikt organisaties en persoonlijke contacten om jouw mogelijkheden op de arbeidsmarkt te verkennen en te vergroten. Iedereen heeft al een klein netwerk, denk aan familie en vrienden. Je hebt vast wel is meegemaakt dat mensen iets aan jou vragen over een bepaald onderwerp omdat je er veel over weet, of andersom. Netwerken gaat erom dat mensen weten wat je kan en weten wat je doet.

Wat heb je eraan?

Voor een goede ontwikkeling van je loopbaan is netwerken onmisbaar. Een netwerk bestaat uit mensen, jouw netwerkcontacten, die iets voor je kunnen betekenen bij bijvoorbeeld het vinden van werk. Door te netwerken kun je via informele contacten aan een nieuwe baan of opdracht komen. Ook kun je netwerken gebruiken om je eigen positie en je mogelijkheden op de snel veranderende arbeidsmarkt in de gaten te houden.

Hoe zorg je voor een goed netwerk?

Het is verstandig om veel netwerkbijeenkomsten en netwerkorganisaties te bezoeken. Dit heeft als voordeel dat iedereen die daar aanwezig is hetzelfde doel heeft, hun netwerk vergroten. Nadeel is dat deze bijeenkomsten tijd en geld kosten. Maar dit weegt niet af tegen het feit dat netwerken je in de toekomst meer op kan leveren dan dat het eenmalig tijd en geld kost. Je kunt natuurlijk ook op verjaardagen netwerken. Praat over je werk en misschien leg je daar wel je eerste netwerkcontact. Het is zeker aan te raden om op LinkedIn actief te zijn. Maak hier je profiel zo compleet mogelijk en misschien vind je via die contacten wel jouw toekomstige werkgever. Ook kun je via cursussen en opleidingen die je volgt je netwerk vergroten, omdat je dan dezelfde interesses hebt.

Onderhoud je netwerk

Onderhouden van je netwerkcontacten is even belangrijk als nieuwe contacten maken. Door middel van wederzijds vertrouwen wat je opbouwt is de kans dat zij jou aanraden bij een ander contact of bedrijf groter. Zo kan je bijvoorbeeld oprechte interesse tonen bij verjaardagen of geboortes. Vaak zie je ook dat lunchen met je contacten erg goed werkt. Zo leer je elkaar goed kennen en kan je zakelijk praten zonder dat het extra tijd kost na het werk.

Belangrijk om te onthouden is dat je bij netwerken niet alleen in eigen belang denkt. ‘Voor wat hoort wat’. Als je alleen maar verwacht dat je geen actie voor een ander hoeft te ondernemen zal je merken dat de ander ook minder energie in jou steekt.