Een nieuw bestaan, een nieuwe baan

Trots op al onze hardwerkende statushouders! De afgelopen twee jaar hebben we ons met steun van Instituut Gak ingezet om statushouders – asielzoekers met een (tijdelijke) verblijfsvergunning – op weg te helpen naar een baan. Binnen het programma ‘Een nieuw bestaan, een nieuwe baan’ hebben we jonge statushouders voorbereid op de Nederlandse arbeidsmarkt en werkgevers getraind om nieuwkomers zo goed mogelijk te begeleiden op de werkvloer. Met resultaat!

Statushouders aan het werk

Nieuwkomers die de vluchtelingstatus hebben gekregen mogen in Nederland werken. Voor hen gelden immers dezelfde rechten en plichten ten aanzien van beloning en arbeidsomstandigheden als voor Nederlandse werknemers. Maar slechts een beperkt deel van de nieuwkomers in Nederland lukt het om betaald werk te vinden. Volgens het CBS (2018) blijkt dat niet meer dan 11% van de volwassen asielzoekers die in 2014 een verblijfsvergunning kregen, tweeënhalf jaar later als werknemer of zelfstandige betaald werk heeft. Voor vrouwen is dit zelfs 4%. Om jonge statushouders op de arbeidsmarkt te krijgen én houden hebben we in twee jaar tijd jongeren en werkgevers zo goed mogelijk voorbereid op werk.

Wat hebben we bereikt?

Bijna twintig jonge voorbereide statushouders, tien afgeronde trainingen voor werkgevers en nog een aantal trainingen op de planning! In vier dagdelen leerden de statushouders over solliciteren, werknemersvaardigheden en cultuurverschillen op de werkvloer. Én ze hebben gewerkt aan pitches voor werkgevers. Die werkgevers hebben we aan de andere kant voorbereid met de Harrie Helpt Statushouders-training.  Om een collega met een andere culturele achtergrond of taalbarrière zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen op de werkvloer. Denk daarbij aan hulpmiddelen die de begeleiding van de collega vorm kunnen geven, maar ook hoe je om gaat met een andere cultuur. Welke bedrijven openstaan voor het aannemen statushouders? Dat hebben we in kaart gebracht met een verklaring. Met maar liefst 33 (!) handtekeningen van werkgevers. Je vindt onze video over de verklaring hieronder. Benieuwd naar alle andere resultaten van dit project? Lees het in de factsheet ontwikkeld door Regioplan. Op naar nóg meer koppelingen op de arbeidsmarkt tussen werkgevers en deze talentvolle groep in 2022!

“Ik vond het leuk. Je krijgt hier informatie die je niet krijgt van de IND of in het azc. Bijvoorbeeld de piramide van Pinto, culturele details die je nodig hebt op je werkplek. In onze cultuur is het moeilijker om dingen te zeggen. Je moet niet te bescheiden zijn.” – Deelnemer

“De cursus [Harrie Helpt Statushouders-training] is absoluut een tool om alvast van tevoren begrip te krijgen voor de situatie en dat je weet waar je aan begint. Als je weet wat je gaat overkomen kan je vast anticiperen en krijg je het deksel niet op de neus. Anders krijg je een negatieve ervaring en wil je het niet meer.” – Werkgever

Statushouders binnen jouw organisatie?

Werk jij binnen jouw organisatie met collega’s die statushouder zijn of ben je van plan binnenkort iemand aan te nemen? Of heb je een andere collega die extra ondersteuning nodig heeft op de werkvloer? Met de Harrie Helpt-training en de Harrie Helpt Statushouders-training leiden we werknemers op tot de ideale collega voor mensen met een ondersteuningsbehoefte. Harrie is namelijk: Hulpvaardig, Alert, Realistisch, Rustig, Instruerend en Eerlijk. Wil jij één van onze Harrie-trainingen volgen? Kijk op www.ikbenharrie.nl voor de mogelijkheden.