Brussel blog door Hega Golparvar | CNV Jongeren bij de European Social Dialogue Academy (ESDA)

Van 15 tot en met 18 november 2022 zat ik voor CNV Jongeren in Brussel, om deel te nemen aan de European Social Dialogue Academy (ESDA) van de European Trade Union Confederation (ETUC). Tijdens deze driedaagse academy leer ik onder andere meer over sociaal dialoog op Europees niveau en de gebruikelijke praktijken bij de ETUC, en maak ik kennis met jonge vakbondsvertegenwoordigers uit heel Europa. In deze blog deel ik mijn ervaringen met je én kom je erachter welke toffe dingen je allemaal kunt doen als actief lid bij CNV Jongeren.

Dinsdag

Op dinsdag vertrek ik om twaalf uur ‘s middags van Amsterdam Centraal met de Thalys richting Brussel-Zuid station. Daar neem ik de taxi naar mijn hotel: The President Brussels. Het hotel ligt dichtbij de ETUC aan de Koning Albert II laan, vlakbij Brussel-Noord station.

Woensdag

Woensdag beginnen we om half tien ‘s ochtends met de ESDA. Na een kennismaking met de organisatoren en de andere deelnemers staat ons een zeer inhoudelijk-intensieve dag te wachten. In de ochtend zijn er seminars, over hoe de ETUC werkt als organisatie, maar ook over hoe de ETUC als vaste partner voor de Europese Commissie betrokken moet zijn bij het maken van nieuw Europees beleid. In de middag krijgen wij een seminar over sociaal dialoog op Europees niveau en hoe deze geïntegreerd is in Europese verdragen. Ten slotte leren we meer over hoe onderhandelingen in de praktijk verlopen, bijvoorbeeld wat de strategieën zijn van werknemers en werkgevers en wat er al is bereikt. De dag sluiten we af met een gezamenlijk diner bij Ethiopisch restaurant Toukoul.

Donderdag

Donderdag vind ik verreweg het hoogtepunt van mijn korte Brussel reis, omdat we op die dag het Europees Parlement bezoeken! De dag start met een presentatie over de ETUC Jeugd-leden, die nauw betrokken zijn bij het activeren en motiveren van jongeren bij vakbonden. Tijdens deze presentatie krijgen wij ook korte les over wat wij zelf als nationale vakbond (CNV Jongeren!) kunnen doen. Je leest er hier meer over.

In de middag volgt een korte rondleiding van een ETUC-lid die zeer betrokken is binnen het Europees Parlement: Lorenzo Repetti. Lorenzo vertelt ons in een korte presentatie hoe het wetgevend proces in Brussel werkt. Zo legt hij onder andere de complicaties uit die kunnen spelen bij het behandelen van een Commissievoorstel.

Daarna spreken we met Elmar Smid, een medewerker van PvdA-MEP Agnes Jongerius, die tevens oud-vakbondsvoorzitter is. Elmar vertelt ons hoe dat wetgevende proces in Brussel in de praktijk werkt en neemt daarbij het voorbeeld van de directive over minimumloon. We leren meer over lobbyen achter de schermen en de belangen die er spelen voor elke Europese fractie, maar ook over de strategie die is toegepast om het Europees Parlement en uiteindelijk de Raad van de Europese Unie over te halen om voor het directive te stemmen. Het is interessant om op te merken dat vakbonden erg betrokken zijn in sociale discussies binnen het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie – overigens niet te verwarren met de Raad van Europa of de Europese Raad. Tijdens ons bezoek aan het Europees Parlement wordt constant benadrukt dat wij als vakbond een grote impact kunnen hebben op onze eigen MEPs en dat we samen met de ETUC sociaal beleid kunnen doorvoeren via de Europese Unie.

Vrijdag

Op deze laatste dag bootsen wij in de ochtend een onderhandeling na. De groep wordt opgedeeld in tweeën, zodat er twee parallelle onderhandelingen plaatsvinden. Ik zit in een groep met vier anderen. Drie van ons (waaronder ikzelf) vertegenwoordigen de werkgevers en twee vertegenwoordigen de vakbonden. Eerst krijgen we een uur voorbereidingstijd, om vervolgens vijftig minuten te onderhandelen over zaken als een hoger salaris, betaald ziekteverzuim en betaalde verzekeringen. Uiteindelijk worden we het na een lange en intense onderhandeling in de laatste minuut eens over de voorwaarden. Naderhand, tijdens de reflectie met de andere groep, blijkt dat het ons gelukt is minder toe te geven aan de vakbonden dan de andere groep. Winnen is altijd fijn, maar in mijn hart doet het alsnog pijn! 😉

Wat ik vooral heb geleerd tijdens deze simulatie is het belang van het vormen van een verenigd front, het voorbereid zijn voor onderhandelingen en de vele psychologische strategieën die voorkomen tijdens onderhandelingen. Zelfs het kiezen van de stoel om op te zitten heeft impact!

De ervaring

Ik heb tijdens dit bezoek aan Brussel veel nieuwe dingen geleerd. Over de Europese Unie en over vakbonden. Maar ook op persoonlijk vlak heb ik nieuwe kennis opgedaan, bijvoorbeeld over hoe onderhandelingen in de praktijk werken. In de trein terug realiseer ik mij dat ik door deze bijeenkomst nog meer geïnspireerd ben geraakt over wat wij als vakbonden op Europees niveau kunnen betekenen voor werknemers. Én het heeft mij gemotiveerd om thuis nog meer jongeren te betrekken in de vakbeweging. Tof om hier onderdeel van te mogen zijn!

Wie ben ik?

Mijn naam is Hega Golparvar, ik ben 20 jaar oud en studeer Politicologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Vanwege eigen ervaringen op de arbeidsmarkt en een drang om de arbeidsmarkt in Nederland eerlijker en socialer te maken, ben ik lid bij CNV Jongeren.