Afsluiting laatste MBO Topacademie bij Drenthe College onder leiding van CNV Jongeren

Afsluiting laatste MBO Topacademie bij Drenthe College onder leiding van CNV Jongeren

Gisteren vond de feestelijke afsluiting plaats van het de derde MBO Topacademie jaar. 34 Topstudenten van het Drenthe College ontvingen hun certificaat in Theater Ochterop in Meppel. Na drie jaar intensief samenwerken, draagt CNV Jongeren nu met trots en vertrouwen het stokje over aan het Drenthe College. “MBO Topacademie stimuleert ambitie en talent van mbo-studenten met als doel studenten beter voor te bereiden op de arbeidsmarkt. We zijn blij dat we met dit excellentieprogramma de startpositie van mbo’ers op de arbeidsmarkt hebben kunnen versterken”, stelt CNV Jongeren-voorzitter Semih Eski.

Onderdeel van de overdracht van MBO Topacademie van CNV Jongeren naar Drenthe College, is dat zij dit jaar zelf het eindprogramma samenstelden. Er is gekozen voor een grote theaterzaal met veel allure, zodat de Topstudenten een avond lang in de spotlight staan. Iedere Topstudent had een prominente plaats in het programma, dat was afgestemd op eigen leerdoelen en toekomstplannen. Het programma werd muzikaal begeleid en was zeer gevarieerd. Er was ruimte voor een ‘DC-lied’, spreukenquiz, bouwchallenge, ‘jongens tegen de meisjes’-spel. Maar ook voor gesprekken, presentaties en natuurlijk: de certificatenuitreiking!

Bestuur op de bank

Bij aanvang van het eindevent, nam het College van Bestuur van het Drenthe College plaats op de bank op het podium. Albert Bruin-Slot en Mare Riemersma-Diephuis vertelden over het belang van excellentie in het onderwijs en de impact van MBO Topacademie. Bruin-Slot vertelde dat zijn wens dit jaar was dat er net zoveel meisjes als jongens mee zouden doen aan het excellentietraject. En ja, dat is geluk!

In het zonnetje

De eerste drie Topstudenten die het podium betraden, waren Ilse, Daan en Rob. Om verschillende redenen werden zij op het podium in het zonnetje gezet. Ilse was bij aanvang van MBO Topacademie sceptisch over LinkedIn – Dat levert je toch niks op?! Toch gaf ze het een kans en kreeg in korte tijd drie keer een baan als kok aangeboden. Ze was verwonderd en spreekt hier nu met veel enthousiasme over. Daan treedt liever niet op de voorgrond, maar met veel doorzettingsvermogen en toekomstdromen heeft hij zijn leerdoelen gehaald. Rob wist lange tijd niet welke toekomstplannen voor hem waren weggelegd. Hij startte met een ICT-opleiding maar verveelde zich al snel. Na een tussenjaar waarin hij als badmeester en schilder ging aan de slag ging startte hij opnieuw een opleiding. Dit keer engineering, en met succes. Hij zit helemaal op zijn plek en neemt studenten mee in zijn enthousiasme. Alle drie de Topstudenten hadden wel een extra verwennerij verdiend en kregen dit ook direct, in de theaterzaal! Ze kregen een ereplek in de zaal met heel compleet wellnesspakket. Er kwamen drie massagestoelen tevoorschijn met lekkere snacks waar zij voorlopig mochten blijven zitten. Terechte verwennerij ten top!

Topstadskaarten

De 34 Topstudenten presenteerden in groepen ook hun eindproduct: Topstadskaarten in de regio’s Emmen, Meppel en Assen. De kaartontwikkeling is onderdeel van het excellentieprogramma en maakt inzichtelijk welke plekken in de regio interessant zijn voor mbo’ers die meer uit zichzelf willen halen. De Topstadskaart van Emmen stak hier met kop en schouders bovenuit. De groep heeft in samenwerking met lokale webdesigners een heuse app ontwikkeld. Ze hebben de intentie om deze app ook na het traject te blijven ontwikkelen. 

Alumni netwerk

Terugblikkend op drie Topjaren, leidden we 76 excellente studenten op bij MBO Topacademie van Drenthe College. Alle Topstudenten zijn verenigd in het Alumni netwerk. Zij krijgen de ruimte om zelf masterclasses voor elkaar te organiseren, zodat ze zichzelf kunnen blijven ontwikkelen. Mooi is ook dat de toekomst zich voor velen al snel ontvouwt, ook dit jaar weer. Deelnemer Julia Bults is dit jaar verkozen tot Drenthse Kei en dingt nu mee voor landelijke titel ‘MBO-uitblinker’. Deelnemer Timon van Engen is dit jaar verkozen tot JOB-voorzitter 2018-2019.