Afgestudeerd? Vergeet dit niet te regelen!

Afgestudeerd? Vergeet dit niet te regelen!

Yay, je bent afgestudeerd! Vol ambitie en enthousiasme start je met fulltime werken. Je bent vast nog aan het nagenieten van de hectische, maar vooral avontuurlijke jaren. Voordat je echt alle banden verbreekt met het studentenleven, vergeet niet de laatste to do’s! Wij hebben speciaal voor alle afgestudeerden een checklist om geld te besparen en te voorkomen dat je straks geld moet terugbetalen! In infographic én in tekst tot in de puntjes uitgelegd!

Stopzetten

Stopzetten van studiefinanciering

Als je stopt met je opleiding, schrijf je je uit bij de ROC, hogeschool of universiteit. Deze uitschrijfdatum moet je ook via Studielink doorgeven aan het Ministerie van Onderwijs. Zij stoppen dan je studiefinanciering. Voor het overzicht ga naar deze pagina studeermeteenplan.nl

Stopzetten van Studentenreisproduct

Als je geen recht meer hebt op je studentenreisproduct, dan moet je dit stopzetten bij een ophaalautomaat. Dit gebeurt dus niet automatisch. Als je dit niet doet, dan kun je hier een boete voor krijgen. Zet je je studentenreisproduct te laat stop, dan kost je dat € 97,- per halve maand. De eerste helft van de maand loopt door tot en met de 15e van de maand. In 3 maanden kan dat dus al oplopen tot € 582,-! Hoe je je studentenreisproduct stopzet, lees je op studentenreisproduct.nl  Controleer na 5 werkdagen in Mijn DUO of het stopzetten is gelukt.

Je hoeft je OV-chipkaart niet in te leveren. Je OV kun je dus nog gebruiken voor andere reisproducten of om er zelf saldo op te zetten. TIP: NS biedt afgestudeerde studenten 40% korting aan in het daluren pakket. Dit moet je wel binnen 3 maanden na het stopzetten van je studentreisproduct aanvragen.

Stopzetten en recht op zorgtoeslag

Het goed stopzetten en/of aanpassen van de hoogte van je zorgtoeslag is een lastiger verhaal. Het stopzetten van je zorgtoeslag hangt van een paar dingen af. Met name hoe hoog je inkomen en je vermogen is.
Je jaarinkomen mag niet hoger zijn dan € 27.857 als je alleenstaand bent en als je een partner hebt, dan mag het gezamenlijke inkomen niet hoger zijn dan € 35.116. Als je nu afstudeert, dan is dit halverwege het jaar. De kans is groot dat je een (fulltime) job hebt gevonden of binnenkort gaat werken. Tip: geef zodra je weet wat je nieuwe inkomen is, je nieuwe inkomen door bij de belastingdienst via belastingdienst.nl  Je zorgtoeslag voor de rest van het jaar wordt opnieuw berekend. Hiermee voorkom je dat je teveel zorgtoeslag ontvangt de rest van het jaar en dat je volgend jaar honderden euro’s moet terugbetalen!
We zijn nog maar net student-af, maar we hebben de ambitie om vermogen op te bouwen. In andere woorden: we willen sparen voor een wereldreis, een nieuw huis of andere ambitieuze droom. Zodra je meer vermogen hebt dan € 107.752 (voor alleenstaanden) of € 132.752 gezamenlijk (voor partners), dan vervalt je recht op zorgtoeslag. TIP: zorg ervoor dat je je DigiD inloggegevens paraat hebt!

Denk aan

Denk aan het uitschrijven bij je onderwijsinstelling

De meeste hogescholen en universiteiten geven automatisch aan de Rijksoverheid door dat je een afsluitend diploma hebt behaald. Je hoeft dan dus niet je eigen afstuderen door te geven. Wat je wel moet doen is dat je via StudieLink je einddatum van je opleiding moet doorgeven. Dit voorkomt dat je onnadig honderden euro’s collegegeld moet doorbetalen! Kies je ervoor om na de zomer door te studeren? Geef dan via https://info.studielink.nl/nl je nieuwe opleiding door.

Geen studentenrekening meer

In een grijs verleden heb je misschien bij jouw bank een (gratis) studentenrekening afgesloten. Nu je geen student meer bent kun je opnieuw bekijken welk pakket het beste bij jou past. Het verschilt per bank hoe ze omgaan met het niet tijdig omzetten van je studentenrekening. Bekijk goed wat bij jouw bank de regels en voorwaarden zijn van een studentenrekening!

Van studentenzorgverzekering naar reguliere verzekering

Net als je studentenrekening bij de bank moet je ook je studentenzorgverzekering omzetten naar een normale verzekering. Controleer bij jouw verzekeraar hoe dit precies zit. Dit verschilt heel erg per organisatie. In de regel kan je maar één keer per jaar overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Tot 31 december middernacht kun je je verzekering opzeggen en heb je tot 31 januari de tijd om een nieuwe zorgverzekering bij een andere verzekeraar af te sluiten.

Campuscontract? Verhuizen!

Als je je kamer/huis huurt met een campuscontract, dan betekent dit helaas dat je er na je afstuderen uit moet. DUWO hanteert het zogeheten doorstromingsbeleid. Als je niet meer studeert moet je je huur opzeggen en binnen 6 maanden je kamer verlaten. Voorkom dat je met een doos onder de brug belandt en schrijf je in bij jouw regionale sociale huur vereniging en oriënteer je op antikraak woningen en particuliere huur. Een bezoek aan een hypotheekadviseur geeft je ook goed inzicht in waar je nu staat.

HELP! Geen baan?

Wanneer je na je afstuderen niet aan een baan komt of je baan kwijtraakt, kun je een bijstandsuitkering aanvragen of ‘WW’. Er gelden andere regels en voorwaarden voor een bijstandsuitkering dan voor een WW-uitkering. Hieronder een korte toelichting op beide uitkeringsvormen.

Regels en voorwaarden van een bijstandsuitkering

Een bijstandsuitkering moet je aanvragen bij de gemeente waar je woont. De meeste gemeenten hebben een special loket voor jongeren tot 27 jaar die een bijstandsuitkering willen aanvragen. Belangrijk: meld je meteen als je studiefinanciering afloopt en/of als je geen werk meer hebt. Je krijgt geen uitkering over de dagen vóór de datum dat je je meldt. Zodra je je meld moet je aan een aantal eisen voldoen. Je mag onder andere een summier geldbedrag aan inkomsten hebben en je mag ook niet teveel spaargeld hebben. Er wordt anders van je verwacht dat je eerst al je spaargeld opmaakt. Het bijstandsbedrag dat je uiteindelijk ontvangt hangt af van de situatie: woon je alleen, woon je samen, heb je kinderen? Als je samenwoont, dan wordt ook het bedrag van bijvoorbeeld je ouders en partner meegenomen in de berekening van de hoogte van je uitkering. Via deze link lees je alles over de voorwaarden voor een bijstandsuitkering.

Regels en voorwaarden van een WW-uitkering

Als je in aanmerking wil komen voor een WW-uitkering, dan moet je aan strengere eisen voldoen. Je moet verzekerd zijn voor werkloosheid. Meestal regelt de werkgever dit als er een medewerker in dienst komt. Je verliest minstens vijf werkuren per week en je hebt in de laatste 36 weken minimaal 26 weken gewerkt. En het verliezen van je baan mag natuurlijk niet je eigen schuld zijn. De Rijksoverheid geeft hier het antwoord op al je vragen.