Do’s en Don’ts tijdens je sollicitatiegesprek

Je doet je uiterste best voor een gelikt cv en een motivatie die helemaal matcht met de vacature. Je inspanning loont: je mag op sollicitatiegesprek! Maar eh, waar moet je tijdens een gesprek eigenlijk allemaal op letten? Wij geven je een aantal do’s en don’ts, zodat jij je gesprek straks helemaal onder controle hebt. Dat wordt relaxed je nieuwe job binnenslepen!

DO’S

1. Zet je telefoon uit
Insta zit niet te wachten op foto’s met bewogen beeld door de trillende handjes en de appjes met vragen over hoe je sollicitatie ging kunnen wel even wachten. Als je mobiel afgaat kun je het wel vergeten. Je toekomstige baas heeft nu eerst de aandacht nodig.

2. Wees beleefd
De scheldtirade omdat de trein vertraging had moet je bewaren voor je vrienden. Wees beleefd door met twee woorden te praten en iemand aan te spreken met u. Waarschijnlijk zullen ze daarna zeggen dat je ‘je’ mag zeggen.

3. Stel je netjes voor
Als je iemand aankijkt, een hand geeft en zegt: ‘Ik ben Pietje Puk, aangenaam’, klinkt dat toch een stuk aangenamer dan dat je van spanning naar de vloer kijkt en zegt ‘Ik ben Pietje Ongeluk en ik zie geen f…’.

4. Zit rechtop
Onderuitgezakt zitten kan de indruk geven dat je óf ernstige rugklachten hebt – risicootje voor je toekomstige baas – of dat je eigenlijk niet zo geïnteresseerd bent.

5. Blijf ontspannen en relaxed
Merk je dat je stottert van de nervositeit of dat je een volledige black out hebt? Adem rustig in en uit en check even of je beide benen stevig op de grond staan. Chill! Alles weer onder controle.

6. Praat rustig en duidelijk
Duidelijk toch?

7. Maak oogcontact
Het is verleidelijk om naar je handen te staren, omdat je wat gespannen bent, maar doe dat maar liever niet. Verbeeld je dan eerder nog dat je baas een op een clown lijkt. Jij vrolijk – hij vrolijk.

8. Let op je lichaamstaal
Wist je dat we voor zo’n 70 procenten communiceren met non-verbale communicatie, dus met je lichaamstaal? Belangrijker dingetje dan je denkt! Heel concreet: zit niet met je armen over elkaar, dit is een gesloten houding en wekt de indruk dat je niet geïnteresseerd bent.

9. Neem je cv mee
Really? Ja zeker, het kan een handig hulpmiddel zijn om je verhaal toe te lichten en goede prestaties te laten zien. Hóe je dat doet, dat kun je natuurlijk helemaal zelf bepalen! Hardcopy, in een prezi op je tablet, op een moodboard. Verras je baas! Dan word je zeker niet vergeten.

10. Zoek info op over het bedrijf
Je toekomstige baas gaat je zeker vragen of je al iets over het bedrijf weet. Geef hier kort antwoord op, zodat ze zien dat je je goed hebt voorbereid. Máár bazen praten graag over zichzelf, dus leg de bal terug: “Ik ben nieuwsgierig naar wat het bedrijf nog meer doet”.

DON’TS

1. Kom niet te laat
Dan zit je na een week alweer thuis. Dag baan! Te laat komen is één van de basisregels die je desnoods op je voorhoofd moet schrijven om niet te vergeten.

2. Ga niet als eerste zitten
Je zal hier niet als eerste aan denken maar dit is een vorm van respect. De ander zal het niet gelijk ervaren als iets van respect maar zal hier later positief op terugkijken. 1-0 dus!

3. Wees niet negatief
Dat je hiervoor een butbaan had zal best wel zo zijn, maar praat liever neutraal dan negatief over werk en privé. Door negativiteit uit te stralen zal je toekomstige baas niet enthousiast van je worden. Hierdoor kan hij denken dat jij de sfeer op de werkvloer zal verpesten. Stay positive!

4. Wees niet arrogant
Mensen met een arrogante houding worden vaak niet als gezellige en aardige mensen gezien. Trots zijn op je prestaties is wat anders dan arrogantie. Arrogantie in een grappige variant kan natuurlijk altijd, maar bewaar dat voor op de werkvloer en niet tijdens je sollicitatie gesprek.

5. Onderbreek je gesprekspartner niet
Dit is eigenlijk les 1 als je in gesprek bent met je baas. Dus ook toekomstige baas. Laat hem uitratelenpraten en kom daarna met een goed antwoord. Lekker toch als jij niet het gesprek aan elkaar hoeft te knopen! Relax en haal even adem.