Stel je komt erachter dat jij hetzelfde werk doet als je collega, maar dat je niet hetzelfde verdient. Erg vervelend! Je wil natuurlijk een gelijke beloning krijgen voor gelijk werk. In vijf stappen laten we zien hoe je kunt vragen om salarisverhoging.
1: Maak een eerlijke vergelijking tussen jezelf en collega’s
Je wil waarschijnlijk snel iets doen aan het loonverschil tussen jou en je collega. Toch is het belangrijk eerst rustig na te denken over mogelijke verklaringen. Heeft je collega meer werkervaring, een hoger opleidingsniveau, een andere functie, of bijzondere prestaties verricht tijdens het werk? Dan kan het salarisverschil alsnog gerechtvaardigd zijn.
2: Bereid een gesprek voor
Als er geen goede redenen zijn voor de ongelijke beloning, dan kun je in een gesprek vragen om salarisverhoging. Het is belangrijk om dit goed voor te bereiden! Maak een lijst met korte argumenten. Je kunt eventueel een vergelijking maken tussen collega’s met dezelfde functie en jouzelf. Voorbeelden van goede argumenten zijn:
- Vanwege drie jaar werkervaring ben ik bepaalde taken (noem taken die voor jouw werk relevant zijn) nog beter gaan uitvoeren.
- Mijn werk is kwalitatief zeer hoogstaand omdat ik twee extra cursussen heb gevolgd.
- Mij is ter ore gekomen dat collega Matteo het volgende salaris krijgt (noem salaris). Ik heb dezelfde functie en werkervaring, dus ik wil informeren of ik dit salaris ook zou kunnen krijgen.
3: Bepaal je inzet
Voordat je het gesprek voert moet je je inzet bepalen. Hoever wil je gaan? Tijdens een onderhandeling kun je bijvoorbeeld noemen dat je wil wisselen van baan als je geen salarisverhoging krijgt. Dit moet je alleen doen als je echt bereid bent ontslag te nemen!
Ook is het verstandig na te denken op welk salaris je wil inzetten. Wil je hetzelfde of meer verdienen dan je collega? Bij een cao bepaalt je functie automatisch je salarisschaal. Deze schaal bestaat uit bedragen van hoog naar laag. Deze verschillende bedragen zijn de treden van de salarisschaal. Over deze treden kun je onderhandelen.
4: Voer het gesprek
Veel mensen vinden salarisonderhandelingen spannend. Het is belangrijk kalm te blijven tijdens het gesprek. Je kunt op zakelijke toon de argumenten noemen die je hebt voorbereid. Het kan voorkomen dat een HR-medewerker in eerste instantie iets zegt als: het bedrijf heeft nu niet de financiële ruimte om iedereen die dat wil salarisverhoging te geven. Geef niet meteen op! Je kunt best vragen of de HR-medewerker dit standpunt wil heroverwegen, en de argumenten herhalen die gelden voor jouw specifieke situatie.
5: Resultaat
Heb je de salarisverhoging gekregen? Gefeliciteerd! Mocht de uitkomst van de onderhandeling teleurstellend zijn, dan kun je verschillende dingen doen. Je kunt besluiten van baan te veranderen. Een andere optie is om je werkgever te vragen welke concrete stappen je moet zetten om de salarisverhoging in de toekomst te krijgen.