Thuiswerken? Zo doe je dat!

Van de ene naar de andere video-call (waaronder vrijmibo’s), lunch op je eigen bank en huisdieren als kantoorartikelen? Dat kan maar één ding betekenen, we zijn aan het thuiswerken. Nu we erachter komen dat de situatie toch langer duurt dan in eerste instantie gedacht, zijn velen een beetje zoekende in hoe ze dat thuiswerken een duurzame vorm kunnen geven. Vandaar dat wij je 4 tips aanleveren om thuiswerken net dat stukje aangenamer te maken, maar kijk vooral ook wat voor jou werkt!

Voordat we in deze tips duiken, nog even een belangrijke opmerking! Namelijk: ondanks dat er op dit moment veel meer mensen thuiswerken dan normaal, geldt dit natuurlijk niet voor iedereen. Heb jij een vitaal beroep of kun je niet thuiswerken, bedankt voor je dagelijkse inzet!

1. Ben niet te streng voor jezelf!

Ben je nog niet even productief, creatief of overzichtelijk als dat je was op kantoor, geef jezelf wat ademruimte. Iedereen is nog aan het wennen aan deze buitengewone situatie en dit brengt met zich mee dat sommige dingen wat meer tijd kosten. Deze gekke tijden kunnen er in het algemeen ook voor zorgen dat je goede en minder goede dagen zult meemaken, maar dit is niet erg! En je bent hierin ook zeker niet de enige. Verwen jezelf nadat je werk voor die dag af is, want morgen is er weer een nieuwe dag.

2. Houd concrete werktijden – en pauzes – aan!

De wekker gaat, maar je kan je toch best nog een keer omdraaien? Dan werk je maar wat langer door vandaag. En morgen. En overmorgen…

Elke dag een half uurtje langer blijven liggen, omdat je minder hoeft te reizen (lees: van je slaapkamer naar je kantoor) is niet erg, maar wees duidelijk naar jezelf en omgeving over je werktijden! Voor je het weet ben je elke dag een paar uurtjes aan het werk en is werk en privé niet meer van elkaar te scheiden.

Neem ook genoeg korte pauzes. Wanneer je bureau in je woonkamer staat is het soms lastig om echt even je werk te pauzeren. Maak echter gebruik van het mooie weer en ga even naar buiten! Of kies voor een andere vorm van beweging. Je bent dan niet alleen even achter je laptop vandaan en uit de buurt van je telefoon, maar beweging zorgt er bovendien voor dat je weer alert bent en dat je schouders en nekspieren kunnen ontspannen.

Sluit je werkdag ook goed af. Schrijf op waar je nu bent gebleven en bekijk de agenda voor morgen. Op die manier kun je ervoor zorgen dat je echt kan gaan genieten van je welverdiende vrije tijd!

3. Lekker op de bank?

Je staat op, eet een boterham en maakt je verder klaar voor de werkdag. Staart je bank je vervolgens aan met een blik van: “kom vandaag lekker hier werken?” Klinkt erg verleidelijk, vind je niet? Denk hier even goed over na, want deze bank kan je aan het einde van de dag rug- en nekklachten bezorgen. Of hoofdpijn, omdat je lichaam en hoofd nog in de werkmodus staan, terwijl je al van je vrije avond aan het genieten bent.

Het belangrijkste is dat je weloverwogen kiest voor één vaste werkplek. Hierdoor houd je werk en privé gescheiden. Natuurlijk heeft niet iedereen de mogelijkheid om een volledig uitgerust kantoor te maken, maar ook dat ene plekje aan de tafel in de hoek kan het gewenste, zakelijke gevoel opwekken. Het plekje waar je tijdens het avondeten altijd zit, is dus misschien niet de handigste plek!

Weet bovendien dat je werkgever moet zorgen dat je ook thuis op een veilige manier kan werken. Je werkplek moet overal aan bepaalde eisen van de Arbowet voldoen. Mocht je specifieke vragen hebben over hoe dat bij jouw organisatie geregeld is, neem dan contact op met je werkgever.

4. Teambuilding vanuit huis!

Het is vrijdagmiddag, je zit achter je computer en die vaste vrijdagmiddagborrel gaat gewoon door. Dit kun je natuurlijk vanuit huis doen via een video-call, maar hoe creëer je nog eens extra dat gevoel van persoonlijk contact dat we nu allemaal missen?

Organiseer een leuk teambuilding-moment! Bedenk een leuk spel dat je online kunt doen, zoals een uitbeeld-spel of een quiz. Laat je creativiteit zijn gang gaan en kies iets wat bij je team past.

Hopelijk helpen deze tips, zodat je nog wat langer op een duurzame manier kunt thuiswerken. Zorg goed voor jezelf en blijf je korte, informele gesprekjes met je collega’s voeren. Het zal nog even wennen blijven, maar we kunnen het alleen samen doen!