Terugblik op de masterclass Klimaatakkoord

Op woensdag 11 september 2019 kwamen ruim 15 jongeren samen tijdens de masterclass Klimaatakkoord om te praten over de klimaatontwikkelingen en de rol die in deze discussie is weggelegd voor CNV Jongeren. De kwaliteit van het klimaat zet namelijk de toekomstperspectieven van jongeren onder druk. Jongeren moeten leven in de wereld van de toekomst.

De voorzitter van CNV Jongeren, Semih Eski, opende de avond door het belang van het Klimaatakkoord voor jongeren te duiden. Ook de Jonge Klimaatbeweging was aanwezig om te spreken over hun rol en inzet tijdens de besprekingen van het Klimaatakkoord. De discussie gaat namelijk verder dan zorgen voor een schoon en veilig leefklimaat in 2030 en 2050. Het klimaat heeft ook invloed op het toekomstperspectief van jongeren op de arbeidsmarkt, werkgelegenheid en de economie. “Het klimaat heeft een enorme invloed op onze toekomst; op welke studies we kiezen, hoe we werken en samen leven. Onze generatie staat voor een grote uitdaging hier een rol van betekenis in te spelen”, aldus Eski.

zichtbaar en actief

Volgens CNV Jongeren is het van groot belang dat het voor jongeren duidelijk is hoe de arbeidsmarkt van de toekomst eruitziet en welke kennis en vaardigheden nodig zijn in deze klimaattransitie. Dit om te voorkomen dat er mensen worden opgeleid voor wie later geen plek is op de arbeidsmarkt. Om een vinger aan de pols te kunnen houden en een bijdrage te leveren, moeten jongeren zichtbaar en actief betrokken worden bij de verdere uitwerking van het klimaatakkoord.

Wil jij ook regelmatig meedenken over het klimaat? Word lid van één van onze werkgroepen!