Dinsdag bracht CNV Jongeren-voorzitter Semih Eski een werkbezoek aan Lobeco, een bedrijf dat beveiliging- en zorgrobots verkoopt. Het werkbezoek startte met een rondleiding door de testruimtes. Daarna sprak Semih met ontwikkelaars over de mogelijke gevolgen van robotisering voor het werk van jongeren. “Robotisering gaat ongetwijfeld onze manier van werken beïnvloeden. We vinden het belangrijk dat robots niet mensen vervangen, maar hen juist ondersteunen”, aldus Semih.
Uit onderzoek van YoungCapital (2016) blijkt dat studenten en jonge werknemers hier zich zorgen over maken. Hoewel de meeste banen nog lang niet door een robot overgenomen kunnen worden, is een groot deel van de jongeren wel degelijk ‘robofoob’. Er zijn grote verschillen tussen opleidingsniveau. Vooral onder mbo’ers leeft de angst om overbodig te worden. 40 procent van hen denkt dat er een reële kans bestaat om zijn of haar baan te verliezen aan een robot of geavanceerde computer.
In september publiceerde de Sociaal Economische Raad (SER) de verkenning over de effecten van de zogenaamde robotisering op de arbeidsmarkt. De SER verwacht hierin grote veranderingen. Aan de ene kant ten goede omdat nieuw werk ontstaat en sommige mensen met de hulp van techniek de arbeidsmarkt op kunnen. Maar er zijn ook negatieve effecten omdat werk verdwijnt. Om negatieve effecten te voorkomen is actie nodig, zeker op het gebied van van-werk-naar-werk, scholing en ontwikkeling en medezeggenschap. Vorige week is de verkenning aangeboden aan de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.