Persbericht | CNV Jongeren voert actie voor betaalbare woningen voor jongeren

Dinsdag 6 juli tussen 14.00 en 16.00 staat CNV Jongeren op het Plein voor de Tweede Kamer in Den Haag om aandacht te vragen voor betaalbare woningen voor jongeren. Met de campagne #vervanhuis willen ze dat de betaalbaarheid van wonen voor jongeren een doelstelling wordt van overheidsbeleid. De jongerenvakbond pleit voor meer maatregelen om doorstroom te bevorderen en prijzen te beperken. Het afschaffen van de jubelton hoort daar ook bij.

Eén van de grootste zorgen bij jongeren op dit moment is het vinden van een betaalbare woning. Jongeren besteden gemiddeld 40-50% van hun inkomen aan woonlasten. Dit is financieel ongezond. CNV Jongeren wil dat de overheid snel met maatregelen komt om de wooncrisis aan te pakken en jongeren weer perspectief te bieden op een betaalbare woning.

CNV Jongeren zal twee huurwoningen nabootsen op het Plein en daar Kamerleden ontvangen aan wie zij hun visiestuk met concrete adviezen en suggesties overhandigen. Want de politiek wacht volgens de jongerenvakbond al veel te lang met het nemen van maatregelen die jongeren snel helpen. In de tussentijd is het voor jonge starters niet mogelijk om door te stromen en betalen zij grote bedragen voor kleine, vaak slecht onderhouden woningen. Hierdoor kunnen ze geen spaargeld opbouwen voor de alsmaar duurder wordende koopwoningen, of moeten ze ongewenst lang bij hun ouders blijven wonen.

In hun visiestuk roept CNV Jongeren onder andere op om meer sociale huurwoningen via loting te verdelen, de grens waarbij huurders beschermd zijn tegen torenhoge marktprijzen te verhogen, huurtoeslag inkomensafhankelijk te maken, een verhuurdersvergunning in te voeren en de stijging van de huizenprijzen te beperken. Dit laatste kan door bijvoorbeeld het afschaffen van de mogelijkheid om belastingvrij €100.000 te schenken, want deze jubelton vergroot juist de vermogensongelijkheid en drijft de prijzen van huizen verder omhoog.

Meer informatie? Neem contact op met Marsha Wolfkamp, marketing- en communicatieadviseur bij CNV Jongeren, via m.wolfkamp@cnvjongeren.nl of 06 18 71 13 33.