Hoe zorg je ervoor dat de overstap van VSO/PRO onderwijs naar de arbeidsmarkt niet te groot is? Juist: door het gat tussen jongeren met een arbeidsbeperking en onderwijsprofessionals te verkleinen. Tijdens een bijeenkomst van CNV Jongeren-project Mind the Gap kwamen o.a. directeuren, teamleiders, trajectbegeleiders, werkgevers en jongeren uit de regio Arnhem samen om over de bekende overstap in gesprek te gaan. Met succes, want de brainstorm leverde concrete handvatten op voor het VSO/PRO onderwijs om jongeren meer eigenaarschap te geven over hun leven na school.
Zelfstandig
Inclusieve horecalocatie Geniet in de Weerd vormde op 8 juni de inspirerende omgeving om het gesprek aan te gaan over hoe jongeren het beste voorbereid kunnen worden op het verlaten van het VSO/PRO onderwijs. Belangrijke richtlijn tijdens de bijeenkomst was het niet enkel te hebben over het vereenvoudigen van de overstap van school naar werk, maar over hoe je jongeren in hun kracht zet die overstap zelf goed te maken. Een van de deelnemende jongeren: “Op het VSO/PRO zie je dat docenten leerlingen erg beschermen en het moeilijk vinden om ze los te laten. Maar als je altijd ons handje vast blijft houden, leren we niet om zelf te lopen. Het is belangrijk om ons, terwijl je als docent naast ons staat en meedenkt, ook onze eigen fouten te laten maken en grenzen te laten ontdekken.”
Duurzame verandering
De bijeenkomst was de hekkensluiter voor de pilot in Arnhem. In een jaar tijd heeft CNV Jongeren regionaal belangrijke spelers in de overstap van VSO/PRO onderwijs naar de arbeidsmarkt begeleid. Enerzijds namen jongeren met een beperking deel aan een ‘crashcourse’ over de snel veranderende arbeidsmarkt en anderzijds boden we organisaties aan de Harrie Helpt-training te volgen om goede begeleiding te kunnen bieden op de werkvoer. CNV Jongeren-projectleider Marjolein Beishuizen: “Met dit regionale project hopen we een duurzame verandering te bewerkstelligen, zodat jongeren na het verlaten van het extreem veilige VSO/PRO onderwijs minder moeizaam aan een baan komen en minder snel uitstromen dan nu. De komende tijd hopen we dat nog meer regio’s een brug slaan tussen jongeren, onderwijs, organisaties en gemeenten. En dat we de concrete handvatten die naar voren komen kunnen borgen in het onderwijs.”
Binnenkort publiceren we via www.cnvjongeren.nl de concrete handvatten voor het VSO/PRO onderwijs die uit de bijeenkomst zijn gekomen.
Mind the Gap is opgezet door CNV Jongeren in samenwerking met Enspiratie en wordt mogelijk gemaakt door ZonMw.