Meer steun nodig voor jongeren tijdens coronacrisis

CNV Jongeren wil aanvalsplan jeugdwerkloosheid

Veel jongeren dreigen tussen wal en schip te vallen tijdens deze coronacrisis. Voor jongeren dreigt nog meer werkloosheid nu het kabinet in het tweede steunpakket bedrijven niet langer verbiedt mensen te ontslaan. Voor jongeren die nog studeren, heeft het kabinet nog steeds geen steunmaatregelen aangekondigd voor inkomensondersteuning. Zij moeten nu mogelijk nog meer gaan lenen en dat is geen oplossing voor het probleem.

Dat zei CNV Jongeren-voorzitter Semih woensdag 20 mei op NPO Radio 1. Hij was te gast bij het radioprogramma Dionne&Toine om over de steunmaatregelen van het kabinet te praten. Semih riep het kabinet op veel meer oog te hebben voor jongeren: “Het kabinet moet jongeren veel meer helpen. Ik wil dat er een aanvalsplan jeugdwerkloosheid komt. Bij studenten staat hun inkomen onder druk en nog meer jongeren dreigen hun baan te verliezen.”

WW-uitkering

Wie nu werkzaam is in een eerste of tweede baan en werkloos wordt, heeft waarschijnlijk recht op een WW-uitkering. Dan moet je een uitkering aanvragen bij het UWV. Hoe langer je hebt gewerkt, hoe langer je daar recht op hebt. Stopt de WW-uitkering, dan kun je aanspraak maken op een bijstandsuitkering. Semih: “Maar als student heb je geen recht op WW of bijstand. Dus wat moet je dan doen? Eigenlijk komt het er nu op neer dat je je verder in de schulden moet steken. Het kabinet zegt simpelweg dat je maar meer moet lenen als je geld nodig hebt. Bovenop de studieschuld die je misschien al hebt. Dat maakt het probleem alleen maar groter.”

Optimistisch…

CNV Jongeren probeert hier op alle mogelijke manieren iets aan doen. Semih: “We maken ons zorgen. Onze generatie is jong, optimistisch en hoopvol, maar ons toekomstperspectief staat onder druk. Kijk met welke hoge schulden jongeren afstuderen, kijk naar de woningmarkt – waar jongeren weinig kans maken op een woning – en kijk naar wat er nu op de arbeidsmarkt dreigt te gebeuren. We moeten voorkomen dat er een verloren generatie ontstaat.”

Sluit je aan

“We willen sterker uit deze crisis komen, maar dat kan alleen als we een stevige basis hebben. CNV Jongeren blijft zich inzetten voor jongeren. We willen bijvoorbeeld een tijdelijke terugkeer van de basisbeurs, zodat je als student geen extra geld meer hoeft te lenen. Samen staan we sterk en kunnen we een vuist maken. Sluit je aan bij CNV Jongeren en help ons aandacht te vragen voor de problemen van jongeren!”