Mbo Topacademie: class of 2022

Een maatschappelijk project ontwikkelen rondom burgerschap, verbinding en duurzaamheid; dat is wat de jongeren van Mbo Topacademie afgelopen jaar met elkaar hebben gedaan. Op 17 januari sloten de studenten hun traject succesvol af en was het tijd de toffe resultaten te presenteren én het welverdiende certificaat in ontvangst te nemen.

Karmaraden

Tijdens het eindevent op het Leerpark in Dordrecht presenteren twee van de drie groepen met trots de projecten. De eerste groep jongeren ontwikkelde kaartspel ‘Karmaraden’ en dat zorgde voor een aantal uitdagingen: hoe geef je bijvoorbeeld een spel vorm? Voor wie is het bedoeld en geschikt? En wat is het maatschappelijke doel? Met de antwoorden op die vragen komen ze tot een gespreksspel met stellingen, om erachter te komen hoe medespelers over bepaalde (maatschappelijke) situaties denken of hoe ze erop zouden reageren. Een spel waarmee je punten verzamelt, maar zonder winnaar of verliezer.

Fiable Clothing

Je droom om een kledinglijn op te zetten combineren met maatschappelijke betrokkenheid? Dat is Fiable Clothing! De tweede groep die hun projectidee presenteert heeft een eigen merk met duurzame shirts ontwikkeld. De jongeren organiseerden een kledingruil, waarbij studenten kledingstukken voor het Leger des Heils konden inruilen voor een kortingscode bij Fiable Clothing. En dat merk staat! De shirts hebben een tof design, de branding met professionele foto’s, website en social media klopt én veel medestudenten kwamen enthousiast even kijken bij de drie mannen. Op naar nog meer succes!

Wat ging eraan vooraf?

Om tot deze resultaten te komen hebben de jongeren de afgelopen maanden veel geleerd van verschillende masterclasses. Tijdens de eerste fase van Mbo Topacademie werden de jongeren vooral geïnspireerd door jonge professionals die van hun talent of passie hun werk hebben gemaakt en zijn ze aan de slag gegaan met het ontwikkelen van allerlei skills. Want: wat heb je nodig om je idee van de grond te krijgen en er impact mee te maken? De studenten leerden netwerken, plannen, samenwerken, (jezelf) presenteren en communiceren. Onder andere Bertina Spelt (ASVZ) deelde vanuit haar ervaringen hoe het is om te werken met verschillende doelgroepen en hoe je jouw idee kunt inzetten om een ander verder te helpen. En tijdens de masterclass van Ivan Words gingen de studenten zelf aan de slag met spoken word en storytelling, om hun verhaal tijdens het eindevent en daarna te kunnen delen.

Zit jij op het Da Vinci College en wil jij dit nou ook? Dat kan! Mail naar mbotopacademie@cnvjongeren.nl om binnenkort met het volgende traject mee te doen.

‘Mbo Topacademie: Self-made op weg naar de beste versie van jezelf’ is een maatschappelijke diensttijd-project (MDT) van CNV Jongeren, Be Innovated en Da Vinci College.