Mailactie: #PakJeToeslag!

Studenten die niet kunnen bijverdienen naast hun studie vanwege een beperking hebben recht op een Individuele Studietoeslag van ongeveer 300 euro per maand. Maar niet iedereen krijgt deze toeslag. CNV Jongeren is daarom samen met de LSVb, Ieder(in) en JongPit de actie #PakJeToeslag gestart. En roept alle studenten (met en zonder een beperking) op om mee te doen.

Wat is er mis?

Sommige studenten kunnen vanwege hun beperking geen bijbaan hebben naast hun studie. Voor deze studenten is er de Individuele Studietoeslag. Echter: de hoogte van de toeslag is afhankelijk van waar je woont. Gemeenten mogen de hoogte van het bedrag bepalen. Sommige gemeenten hebben zelfs helemaal geen regeling. Hierdoor kan het zijn dat in dezelfde collegebank de ene student met een beperking 300 euro studietoeslag ontvangt en de ander helemaal niets.

De wetswijziging laat op zich wachten

Landelijk is de politiek het er over eens dat dit niet eerlijk is en dat elke student recht heeft op ongeveer 300 euro per maand, ongeacht in welke gemeente je woont. Omdat het wetsvoorstel controversieel is verklaard, is de wet nog niet doorgevoerd. Het wachten is dus op een nieuwe regering. Een deel van de studenten krijgt zo niet de toeslag waar ze recht op hebben.

De actie #PakJeToeslag

Gemeenten zijn aan zet. Zij moeten de Individuele Studietoeslag verhogen, zodat studenten met en zonder beperking een gelijkwaardige positie krijgen conform het VN-verdrag Handicap.

CNV Jongeren is de actie #PakJeToeslag gestart en roept alle studenten op om mee te doen. Er is een actiepakket samengesteld die studenten kunnen gebruiken om hun gemeente aan te schrijven. Studenten kunnen contact opnemen met studietoeslag@iederin.nl voor advies en hulp bij de actie.

Meedoen in nog geen 5 minuten!

Als je mee wilt doen dan vind je in de downloads hieronder alles wat je nodig hebt. Dat bevat:

  1. Stappenplan, hier kun je zien hoe je de hoogte van de IST in jouw gemeente op kan zoeken. Nog makkelijker is gaan naar lsvb.nl/diensten/studietoeslag, waar vanaf morgen te zien is in welke gemeenten het nog niet geregeld is en vanwaar je heel makkelijk kan mailen!
  2. Mail aan raadslieden, deze standaardmail kun je gebruiken om jouw gemeente aan te schrijven.
  3. Voorbeeld motie, deze motie kunnen je meesturen met de mail zodat de drempel laag is om de motie in te dienen in de gemeente.
  4. Hoogte IST in 50 gemeenten, we hebben alvast een overzicht gemaakt van de 50 grootste gemeenten. Zodat je ook nog eens snel kan zien of het in jouw gemeente goed geregeld is of niet.

En deel het vooral op social media om nog meer studenten te bereiken!