Als stagiair heb je niet altijd recht op een stagevergoeding. Lees hieronder waar je op moet letten en wat je kunt doen om (toch) wat geld te ontvangen.
Een onkostenvergoeding
Wat je wél krijgt: een onkostenvergoeding! De overheid heeft, mede na onze input, in het ‘stagepact’ vastgelegd dat je in 2023 als student een onkostenvergoeding van je leerbedrijf ontvangt. Die onkostenvergoeding moet in ieder geval de kosten dekken die je maakt om stage te kunnen lopen. Denk bijvoorbeeld aan reiskosten of het aanvragen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG).
Bekijk de cao
Naast een onkostenvergoeding kan het zijn dat je recht hebt op een stagevergoeding. Dit ligt aan het bedrijf waar je stageloopt. Werkgevers worden gestimuleerd een passende stagevergoeding te bieden, maar zijn niet verplicht dit te doen. Waar je kunt vinden of jouw organisatie een stagevergoeding biedt? In de collectieve arbeidsovereenkomst (cao)! Daarin zijn alle arbeidsvoorwaarden voor het bedrijf vastgelegd. Belangrijk dus om dit te checken. Je vindt alle cao’s per sector hier.
Ga in onderhandeling
Staat in de cao niets over een stagevergoeding? Dan is er altijd nog de mogelijkheid te onderhandelen met je leerbedrijf over je vergoeding. Niet geschoten is altijd mis! Zorg ervoor dat je het gesprek goed voorbereid en vooraf checkt wat je bij andere organisaties aan stagevergoeding krijgt. Bij de Rijksoverheid bedraagt de stagevergoeding 652 euro per maand bij een stage van 40 uur per week (ongeacht opleidingsniveau), exclusief onkosten. De meeste werkgevers bieden een stagevergoeding van 200-500 euro per maand bij 40 uur per week. Vind je het spannend om te onderhandelen? Dat is heel logisch! Hier vind je onze tips.
Aanvullende info voor BBL-studenten
Volg jij een BBL-opleiding? Dan ontvang je naast een onkostenvergoeding ook gewoon loon, omdat je een arbeidscontract afsluit. Je hebt recht op het salaris dat wettelijk is vastgesteld. Ben je 20 jaar of jonger? Zoek dan op wat het minimumjeugdloon is. Vanaf 21 jaar kun je kijken welk minimumloon voor jou geldt.
En dan nog dit… Stagiair of medewerker?
Je hebt bij een stage dus geen recht op het wettelijk minimum(jeugd)loon, behalve als BBL-student. Dat komt omdat bij een stage de nadruk ligt op het leren. En daar mag je tijdens je stage best scherp op zijn! Als stagiair mag je een werknemer niet vervangen. De Nederlandse Arbeidsinspectie controleert of stagiairs werk of stagewerk doen. En je kunt hier ook zelf (anoniem) een melding van maken! Indien er sprake is van stagemisbruik kan de werkgever een boete krijgen. Als jongerenvakbond zijn wij hier ook erg alert op, dus laat het ons vooral weten als je denkt dat je het werk van een ‘gewone’ betaalde werknemer doet.