Kick-off Realisten Academie 2.0!

Een gelijkwaardige arbeidsmarkt is waar we van dromen. De realiteit wijst echter uit dat we daar nog niet zijn. Jongeren met een (arbeids)beperking krijgen nog niet dezelfde kansen als jongeren zonder beperking. De Realisten Academie 2.0 moet hier verandering in brengen. Vandaar dat we met vijf partijen, Emma at Work, Expertisecentrum inclusief onderwijs (ECIO), Onbeperkt aan de Slag, Stichting Alexander en CNV Jongeren, de samenwerking aangaan en de Realisten Academie 2.0 lanceren.

Beeldvorming

Om van deze droom werkelijkheid te maken is het van groot belang dat de beeldvorming rondom jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt verandert. Om dit te bereiken moeten niet alleen jongeren met een beperking bewust worden van hun mogelijkheden en vaardigheden, maar ook – en misschien vooral – de rest van de maatschappij.

Aanpak

Hoe we concreet dit proces willen aanwakkeren? De komende tijd gaan we jongeren met een met een lichamelijke handicap, chronische ziekte, psychische of verstandelijke beperking werven die interesse hebben in het deelnemen aan een maatschappelijke diensttijdproject. Na een intake worden ze door middel van workshops ondersteund op onder meer het gebied van persoonlijke ontwikkeling. De deelnemende jongeren weten goed wat ze wel en niet kunnen en ze worden na het afronden van deze training dan ook officieel ‘Realisten’ genoemd. Tegelijkertijd worden er jongeren (met of zonder beperking) geworven die aan de Realisten specifieke, praktische ondersteuning kunnen bieden: buddy’s.

Na het doorlopen van de academie zijn de jongeren er klaar voor om op pad te gaan en duizenden studenten en werkgevers te informeren met hun pitches en voorlichtingen.

Gedurende twee jaar gaan 350 jongeren het land in om in gesprek te gaan met 21.000 mensen over een gelijkwaardige arbeidsmarkt!

Dankzij dit project komen mensen die elkaar anders niet zo gauw zouden ontmoeten met elkaar in gesprek en wordt het mogelijk om een open dialoog te voeren! De deelnemende jongeren ontvangen een passende vrijwilligersvergoeding en het Europass-certificaat voor vrijwilligers.

Samenwerking

De Realisten Academie 2.0 is een initiatief van Emma at Work, Expertisecentrum inclusief onderwijs (ECIO), Onbeperkt aan de Slag, Stichting Alexander en CNV Jongeren. Elke organisatie draagt vanuit haar expertise bij aan dit landelijke project.

Wil je meer informatie over de Realisten Academie 2.0? Houd dan onze kanalen de komende tijd goed in de gaten!