Kick-off PensioenLab: De pensioensector jongerenproof!

Ruim 70 jongeren van het PensioenLab hebben op 25 januari bij de Nederlandse Bank hun ideeën over verschillende pensioenproblemen gepresenteerd. Binnen zes thema’s kijken ze naar manieren waarop zowel het pensioenstelsel als de pensioensector verbeterd kan worden om meer te voldoen aan de behoeften van jongeren. Semih Eski, bestuurslid van de Stichting PensioenLab, stelt namens het bestuur: “PensioenLab bestaat inmiddels vijf jaar. In de afgelopen jaren hebben jongeren de sector op uiteenlopende thema’s geadviseerd. Ook dit jaar gaan we enthousiast aan de slag met het jongerenproof maken van de pensioensector”.

Een van de ideeën is dat de klantvriendelijk in de pensioensector verbeterd moet worden, want het is nu ver te zoeken. Het advies dat verder uitgewerkt zal worden luidt dat pensioenfondsen zich moeten spiegelen aan bol.com om tot een optimale customer journey te komen. Een andere groep zal gaan onderzoeken hoe pensioen het beste kan worden uitgelegd aan de startende MBO’er.

Ook wordt er kritisch gekeken naar het huidige pensioenstelsel. Verplicht je zzp’ers  en andere werkenden die om pensioen op te bouwen? En moeten mensen met veel eigen vermogen juist buiten de pensioenverplichting vallen? Is er behoefte onder jongeren om een deel van hun pensioen al tijdens hun opbouw op te nemen? Moet de (schijn)heilige AOW niet eens kritisch bekeken worden? Allemaal vragen waar de jongeren zich de komende maanden over zullen buigen.  Alle definitieve adviezen zullen gepresenteerd worden op donderdag 1 juni 2017.

PensioenLab is een platform voor jongeren met een mening en interesse in pensioen en is een initiatief van CNV Jongeren, FNV Jong en VCP Young Professionals.