Het kabinet moet zo snel mogelijk met een aanvalsplan jeugdwerkloosheid komen. Hiervoor pleit CNV Jongeren op basis van de nieuwste CBS-cijfers. Ruim 7.500 jongeren tussen 15 en 25 jaar raakten in maart al hun baan kwijt. Een stijging van 185% ten opzichte van een maand eerder. CNV Jongeren slaat alarm op basis van deze cijfers.
Semih Eski, voorzitter van CNV Jongeren: “Deze cijfers zijn helaas nog maar het begin. We vrezen de start van een verloren generatie. Een generatie die voorlopig geen kans krijgt carrière op te bouwen. Die jaren later nog last heeft van deze crisis, ook als het economisch weer goed gaat. Wie als twintiger niet goed start, heeft daar als dertiger en veertiger vaak nog last van.” Duizenden jongeren voelen de problemen nu al: ze kunnen de huur en het collegegeld niet betalen.
Jongeren dubbel getroffen
Ook in economische hoogtijdagen waren jongeren al het haasje. Ze kregen steeds later een vast contract en stelden hierdoor belangrijke levenskeuzes uit: later een huis kopen, later kinderen krijgen vanwege de onzekerheid op de arbeidsmarkt, bleek uit een SER-advies van een jaar geleden. Deze crisis raakt jongeren dubbel zo hard. Eski: “De positie van jongeren was al zeer fragiel. Ze hopten, vaak tegen hun zin, van flexbaan naar flexbaan. Als het economisch goed gaat, is dat nog te behappen. Veel jongeren dachten vanzelf wel een vaste baan te krijgen. Die hoop vervliegt nu. Jongeren zijn nog kwetsbaarder dan we al dachten en staan als eerste op straat.”
Plan jeugdwerkloosheid
CNV Jongeren roept minister Koolmees op om, samen met jongerenorganisaties, tot een aanvalsplan te komen, zodat jongeren niet buiten de boot vallen. “Investeer bijvoorbeeld in startersbanen, deels door de overheid gefinancierd. Of help jongeren om zich goed voor te bereiden op de arbeidsmarkt. En zorg ervoor dat vraag en aanbod op de arbeidsmarkt goed op elkaar aansluiten,” aldus Eski. ‘We gaan graag op korte termijn met de minister in gesprek om dit probleem te tackelen.’
CNV Jongeren voorzitter Semih Eski sprak ook in het NPO Radio 1 pogramma Stax&Toine over de zorgwekkende vooruitzichten voor jongeren. Luister hier het radio-interview terug!