Aan de vooravond van zowel het nieuwe parlementaire jaar als de campagneperiode slaan de jongerenorganisaties NJR, LAKS, FNV Young & United, LSVb, JKB, JOB MBO, CNV Jongeren en ISO de handen in elkaar. Onder de samenwerking Het Jonge Geluid presenteren zij in een Jongerenverkiezingsmanifest elf doelen om de positie van jongeren te verbeteren. Zij vragen politieke partijen en een volgend kabinet nu om steun voor deze doelen.
De acht jongerenorganisaties presenteren nu vanuit Het Jonge Geluid hun Jongerenverkiezingsmanifest, omdat zij vrezen dat de aankomende Tweede Kamerverkiezingen niet over de problemen van en oplossingen voor jongeren zullen gaan. Met een gedeelde inzet vanuit hun generaties hopen de jongerenorganisaties dat tij te keren.
Kimberley Snijders, voorzitter van de Nationale Jeugdraad: ”Het gaat nu telkens over het nieuwe politieke landschap, en dat kan niet zonder jongeren. Een nieuw kabinet moet op geen enkele manier om de belangen van jongeren heen kunnen, en daar gaan wij voor zorgen.”
Het Jonge Geluid roept het volgende kabinet in het Jongerenverkiezingsmanifest ten eerste op om met een nationale jeugdstrategie te komen. Dit betreft een plan waarmee de “opeenstapeling van problemen bij jongeren” in samenhang opgelost moet kunnen worden, door een nieuw aan te stellen minister voor Jeugd. Verder roept het manifest politieke partijen op om zich aan tien andere doelen te committeren die van belang zijn voor jongeren. Deze doelen zien toe op de financiële situatie van jongeren, het onderwijs, de woningmarkt, de jeugdzorg, natuur en landbouw en de aanpak van de klimaatcrisis.
Dion Huidekooper, voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging: “Veel jonge mensen zijn onzeker over hun toekomst. Ze groeien op in de wetenschap dat ze tijdens hun leven te maken gaan krijgen met extreem weer en andere ernstige gevolgen van de klimaatcrisis. De komende verkiezingen zijn dé uitgelezen kans voor politici om te bouwen aan het duurzame en hoopvolle toekomstperspectief waar jongeren dringend behoefte aan hebben”.
Het Jongerenverkiezingsmanifest bevat de volgende elf punten:
- Ontwikkel een nationale jeugdstrategie.
- Geen beleid over jongeren, zonder jongeren te betrekken.
- Zet de volgende stap met de generatietoets.
- De jeugdzorg krijgt de ruimte die nodig is.
- Geef jongeren weer een gezonde financiële positie.
- Blijf de klimaatcrisis aanpakken
- Zorg voor voldoende betaalbare woningen voor jongeren.
- Zet in op toegankelijk onderwijs van goede kwaliteit.
- Maak met jongeren een preventie-akkoord voor hun mentale gezondheid.
- Geef mbo-studenten een sterke positie in de samenleving.
- Maak toekomstgericht natuur- en landbouwbeleid.
De jongerenorganisaties achter Het Jonge Geluid benadrukken dat de nood voor jongeren hoog is. Zo noemen zij dat jongeren steeds meer moeite ervaren om financieel rond te komen, scholieren en studenten gebukt gaan onder prestatiedruk en dat de krapte op de woningmarkt ervoor zorgt dat jongeren belangrijke levensgebeurtenissen zoals samenwonen steeds verder uitstellen. Daarbij wijzen de jongerenorganisaties op onderzoek van onder andere het Nibud, Trimbos en Aegeon.
Het is volgens Het Jonge Geluid dan ook niet vreemd dat de mentale gezondheid van jongeren ook na de coronapandemie nog altijd op een dieptepunt lijkt te liggen. Miray Özügüzel, voorzitter van JOB MBO: “Het volgende kabinet heeft de essentiële taak om de mentale gezondheid van jongeren serieus te nemen. De problemen die jongeren nu ervaren zijn het gevolg van politieke keuzes, dus het is nu ook aan de politiek om die problemen weer op te lossen.”