Jongeren discussiëren over pensioenen: PensioenLab – voor de 8ste keer – van start met jonge pensioenenthousiastelingen

PensioenLab trapt op donderdag 30 september af met een Q&A van demissionair minister Wouter Koolmees (SZW). Hij blijft zelfs langer dan gepland, omdat hij het zó leuk vond met een zaal vol jongeren over pensioen in discussie te gaan. Tijdens de discussie lieten jongeren duidelijk zien welke thema’s – die ook van belang zijn bij pensioenen – écht onder jongvolwassenen leven: diversiteit, duurzaam beleggen, het zzp-vraagstuk en de verdelingsvraagstukken.

Minister Koolmees eindigde de Q&A met de tip: “Verdiep je in pensioenen, praat erover met je vrienden en neem deel aan het gesprek.” En dat pakten de jongeren meteen op door deel te nemen aan PensioenLab.

Tips van de panelleden

Aansluitend op de toespraak van de demissionair minister weiden drie panelleden uit de pensioensector uit over uiteenlopende onderwerpen. Zo onderstreept Monique van der Poel, bestuurder Pensioenfonds PME, het belang van de verkleining van de kloof tussen “jong” en “oud”, door te pleiten voor representatie van alle generaties. Otto Hulst, bestuurder Pensioenfonds Van de KAS BANK, schept duidelijkheid in de verschillende pensioenrollen. Ten slotte vertelt Don van der Steeg, manager strategie en innovatie bij PwC, over actuele thema’s die in de pensioenwereld – en daarbuiten – spelen. Er worden ook aanvullende tips voor de jongeren gegeven: “Borrel veel. Je komt veel mensen tegen tijdens netwerkmomenten. Laat jezelf daar zien.” “Maak je ambities concreet. Schrijf voor jezelf op waar je goed in bent en wat je kunt betekenen. Welke kwaliteiten die je hebt, zijn relevant voor fondsen en uitvoerders?”

PensioenLab en PensioenLab Academie

Jongerenvakbonden CNV Jongeren, FNV Young & United en VCP Young Professionals erkennen het belang van meer jongeren binnen de pensioenwereld. Voorzitter Stichting PensioenLab Morris de Jong: “Het is hard nodig om het aantal jonge mensen in de pensioensector en -besturen te laten stijgen. Ondanks dat het aantal jonge mensen in pensioenfondsbesturen gestaag stijgt, worden de diversiteitsdoelen (bij lange na) nog niet gehaald.”

De bonden bieden hiervoor onder meer de volgende tracks aan: PensioenLab, de PensioenLab Academie en de Kweekvijver. Samen zijn er 100+ deelnemers! Tijdens PensioenLab duiken 35 jongeren in groepjes in één van de pensioenvraagstukken: communicatie, innovatie, gedragseconomie en duurzaamheid. Daarbinnen werken de deelnemers een volledig zelf opgestelde vraagstelling met een pensioenadvies uit. Tijdens de PensioenLab Academie worden tien jongeren opgeleid tot niveau A-pensioenfondsbestuurder in samenwerking met SPO. De Kweekvijver is opgericht voor jonge mensen die meer willen leren over pensioen of zitting willen nemen in een verantwoordingsorgaan. Thema’s die aanbod komen zijn onder andere: cybersecurity, duurzaamheid en het nieuwe pensioencontract.

Stichting PensioenLab is opgericht in 2014 door de jongerenvakbonden CNV Jongeren, FNV Young & United en VCP Young Professionals met als doel de belangen van jongeren in de pensioendiscussie te behartigen.