Jonge maaltijdbezorgers krijgen te weinig bescherming: FNV Jong en CNV Jongeren luiden de noodklok

Jonge maaltijdbezorgers krijgen te weinig betaald, werken te lang en maken een grote kans op een verkeersongeval. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie SZW. Reden voor FNV Jong en CNV Jongeren om staatssecretaris Van Ark op te roepen in actie te komen.

Verantwoordelijkheid

FNV Jong en CNV Jongeren roepen de staatssecretaris van SZW op om werkgevers op hun verantwoordelijkheid te wijzen. Werkgevers moeten ervoor zorgen dat de maaltijdbezorgers beschermd worden. Dat gebeurt nu te weinig.

Onder 16 jaar

Ook vinden de jongerenbonden dat de overheid maaltijdbezorging door jongeren onder de 16 jaar moet verbieden. Door snelheid van de elektrische fiets en de hoge werkdruk is maaltijdbezorging onverantwoord voor deze leeftijdsgroep.

Overtreding

Ook willen de jongerenbonden dat de overheid optreedt tegen onderbetaling en de overtredingen van de Arbeidstijdenwet en Wet minimumloon. Volgens het onderzoek van de inspectie SZW was er 24 keer sprake van overtreding van het verbod op kinderarbeid.

Oproep

De jongerenbonden roepen de overheid op om deze jonge werknemers beter te beschermen. Ook willen ze in gesprek met de staatssecretaris Van Ark over de arbeidsomstandigheden van de maaltijdbezorgers.