‘It’s not about who you know, but Who knows YOU!’

Op woensdag 10 september was het zover: Het netwerkevent van CNV Jongeren.   Iedere deelnemer van de workshop werd bij binnenkomst persoonlijk welkom geheten door de spreker Charles Ruffolo en kreeg meteen een speelkaart mee. Om 19 uur zat de zaal al lekker vol en nadat iedereen een drankje had, was het tijd te starten aan de workshop netwerken te beginnen. Deze werd verzorgd door niemand minder dan networKING Charles Ruffolo, ook wel Ruf genoemd en de koning van het netwerken. Ruf is een internationale spreker, trainer, schrijver en uitgever. Hij is van Italiaanse origine en komt uit Amerika. Hij heeft gewerkt voor het Amerikaanse leger in o.a. Nederland en woont nu in het welbekende Kallenkote (Nederland) samen met zijn geliefde vrouw Herma. De liefde voor zijn vrouw kwam veelvuldig terug in de workshop. Ruf heeft van zijn passie, netwerken, zijn werk gemaakt. Hij brengt zakenlui, jongeren en werkzoekenden bij elkaar door middel van zijn netwerkclub en heeft zijn eigen netwerkacademie opgericht, waar hij bedrijven en diverse organisaties leert netwerken.

Met heel veel enthousiasme is Ruf gestart aan zijn workshop. Hij gaf de workshop in het Amerikaans met wat Nederlandse zinnen tussendoor. Dit zorgde voor humoristische combinaties. Na de intro was er een laatkomer, en ja hoor, Ruf zag een gelegenheid om iemand lekker in the spotlights te zetten! De te laatkomer werd naar voren gehaald en mocht gaan verantwoorden waarom zij te laat was, wat ze had moeten doen om op tijd aanwezig te zijn, wat ze de volgende keer moet doen om niet weer laat te komen, wie zij is, wat ze doet, en zo ging hij door. Het mooie was dat dit een onderdeel vormde van de workshop. Op deze manier wist Ruf duidelijk te maken dat je heel snel mensen leert kennen en iemand op een bepaalde manier zal herinneren. Je herkent mensen niet per se aan een naam, maar aan hun verhalen. Nadat deze meid goed was ondervraagd door Ruf wist de zaal veel te vertellen over haar. Ondertussen kwamen er nog twee te laatkomers binnen en jawel de zaal wist wat hen te wachten stond! Ook zij werden in the spotlights gezet, alhoewel zij het geluk hadden het onderwerp ‘eten’ aan te halen waardoor Ruf de gelegenheid zag hierin door te gaan met zijn eigen verhaal.

Ruf gaf aan dat iedereen het leven begint met een netwerk. Vanaf het moment dat je geboren wordt, sturen je ouders een geboortekaart rond met het nieuws dat jij er bent. Hoe ouder je wordt, des te groter ook jouw netwerk wordt. ‘Netwerken begint bij je gezin, familie en vrienden en eindigt bijvoorbeeld via Internet in Amerika!’. Belangrijk is om tijdens het netwerken je netwerk goed te kennen. Want het kennen van je netwerk geeft jou kracht. Als je weet wat iemand jou kan bieden weet je waar dit te halen. Belangrijk is dat netwerken niet alleen gebaseerd is op nemen, maar vooral ook op geven. Wat kan jij een ander bieden? Netwerken is het ontwikkelen van respect voor en vertrouwen in een ander. Dit kost tijd. Vervolgens is het belangrijk om je netwerk te onderhouden: blijf in contact. Een bekende quote van Ruf is dat het bij netwerken niet draait om wie jij kent, maar om wie jou kent.

Tijdens de workshop verschenen tussendoor enkele speelkaarten op de sheets. Op elke speelkaart stond een vraag. Het leuke was dat iedereen bij binnenkomst een kaart had gekregen. Diegenen met dezelfde kaart als op de sheet mochten naar voren en moesten antwoord geven op de vraag. Vier gelukkige deelnemers mochten naar voren komen en ontvingen een versie van het door Ruf geschreven en ondertekende boek, genaamd ‘Your wake-up call’.

Al met al was het een geweldige avond, met een inspirerende, enthousiasmerende spreker waarop we allemaal op een leuke manier hebben geleerd over netwerken. Graag bedanken wij Charles Ruffolo die deze workshop vrijwillig aan CNV Jongeren heeft gegeven. Willen jullie de sfeer ook in beelden zien? Bekijk dan de foto’s op Facebook!

Ook werd ons duidelijk dat we maar één stap verwijderd zijn van o.a. voormalig president Clinton, Stedman Graham en Richard Branson. Dit zijn namelijk allemaal mensen uit het netwerk van Charles Ruffolo en wij kennen hem.