In beeld: Zoeken naar zekerheid in vast en flexibel werk

Ruim 40 procent van de werknemers in Nederland is flexwerker. De meeste jongeren starten in flexcontracten, waardoor er aannames zijn dat dit een vrije keuze is. Maar zijn flexcontracten wel de wens van jongeren? Instituut Gak heeft samen met het Verwey-Jonker Instituut de wensen en verwachtingen ten aanzien van vast en flexibel werk in beeld gebracht van verschillende generaties werkenden. CNV Jongeren stelde haar deuren open om in gesprek te gaan over de zekerheden en onzekerheden van jongeren op de arbeidsmarkt.

“Jongeren die in een flexcontract zitten, ervaren veel onzekerheid. Ze weten niet of ze na twee jaar nog bij de organisatie mogen blijven, sommigen mogen niet mee op een teamuitje. Juist bij je eerste baan wil je veel zekerheid hebben op een goede toekomst en perspectief op de arbeidsmarkt. Ik hoor steeds vaker dat jongeren niet kiezen voor een flexibel contract, maar dat ze geen keuze hebben. Waar het mij om gaat, is dat de arbeidsmarkt een gelijk speelveld heeft. Dat het niet uitmaakt welk type contract je hebt voor je zekerheiden”, stelt CNV Jongeren-voorzitter Semih Eski tijdens het gesprek.

Het onderzoek bevestigt de uitspraken van CNV Jongeren. Ruim twee derde van de respondenten wil graag zekerheid in inkomsten, zekerheid dat we onze woonruimte kunnen betalen, een hypotheek kunnen afsluiten en dat we onze (toekomstige) kinderen kunnen opvoeden. Vaste contracten bieden deze bestaanszekerheid.

Benieuwd naar ons hele verhaal? Je kunt het verhaal van CNV Jongeren bekijken vanaf minuut 06:00 tot minuut 09:00.