In actie tegen burn-out in de zorg

Op maandag 3 juni presenteerde CNV Jongeren cijfers over burn-out en werkstress bij jonge zorgmedewerkers. Tijdens de TIME OUT events, theatervoorstellingen georganiseerd met PodiumT bij zorginstellingen, gingen we hierover in gesprek met jonge medewerkers. Uit de inventarisatie blijkt dat 1 op de 8 jonge zorgmedewerkers (tot 35 jaar) ervaring heeft met burn-out, omdat zij niet op een veilige en gezonde manier kunnen werken en 1 op de 3 komt oververmoeid thuis. De resultaten zijn aangeboden aan de sector, want actie is noodzakelijk.

Werk je in de zorg? Of je nu bestuurder, leidinggevende of verzorgende bent: kies voor geluk in je werk en ga samen met ons burn-out in de zorg tegen.

Handboek

In de zorg ‘vaker nee zeggen’, ‘een leidinggevende als rolmodel’ en ‘meer personeel’: het zijn uitspraken van jonge zorgmedewerkers om werkstress en burn-out tegen te gaan. CNV Jongeren heeft met PodiumT op basis van gesprekken met 400 zorgprofessionals het handboek Druk of Geluk ontwikkeld voor werknemers én werkgevers om hiermee aan de slag te gaan.

Talkshow

We organiseerden een talkshow om het dialoog met werkgevers en werknemers aan te gaan. We kijken terug op een inspirerend event, waarbij uitdagingen werden erkend en iedereen elkaar de hand toestak om gezamenlijk het aantal burn-outs en -klachten in de zorg tegen te gaan.

Weerbaarheidstraining

Vanaf dit najaar willen we ook jonge zorgmedewerkers trainen om weerbaarder te zijn op de werkvloer. Werkgevers hebben een belangrijke verantwoordelijkheid in het creëren van een veilige en gezonde werkomgeving.

Maak werk van beroepsziekte nummer 1 en neem contact met ons op: info@cnvjongeren.nl

Het project is mede mogelijk gemaakt met dank aan: CNV Zorg en Welzijn, Instituut Gak en Triodos Foundation.