Hoe snel leer jij de bedrijfscultuur kennen?

Hoe snel leer jij de bedrijfscultuur kennen?

Wanneer je begint aan een nieuwe baan, zijn de eerste maanden het vermoeiendst. Je moet de cultuur van het bedrijf leren kennen. De bedrijfscultuur is de manier waarop het er dagelijks aan toe gaat op de werkvloer. De bedrijfscultuur gaat vooral om normen, waarden, doelen, verwachtingen, tradities en ervaring van je nieuwe collega’s. Maar hoe leer je dit zo snel mogelijk? Volg hier de spoedcursus: zo leer de bedrijfscultuur snel kennen!

1. De observatieperiode

Begin wat eerder dan de collega die er altijd als eerste is en ga iets later weg dan de laatste collega. Je kunt nu goed kijken hoe ze binnen komen en weggaan. Groeten ze elkaar of gaan ze meteen aan het werk? Wie is er altijd eerder dan nodig is en wie legt zijn werk neer als het 5 uur is? Lunchen al je collega’s bij dat restaurantje om de hoek of werken ze snel een broodje naar binnen achter hun bureau? Wordt er voor de hele afdeling koffie gehaald of haalt iedereen voor zichzelf? Observeer je collega’s in wat zij doen en hou voor jezelf bij wat je opvalt.

2. Tradities

Er zijn allemaal tradities die je kunt tegenkomen binnen een bedrijf. Bijvoorbeeld, hoe wordt een verjaardag geviert? Vaak wordt het bureau van de jarige versierd met slingers. Brengt de jarige altijd taart mee naar het werk? Kom dan niet binnenlopen zonder taart als jij jarig bent, een echte #no-go!

Ga op onderzoek uit welke feesten en welke successen er gevierd worden. Kijk wat je collega’s doen met de lunch? En zijn er collega’s die elke dag iets specifieks doen zoals altijd om 3 uur ’s middags koffie drinken? Het is leuk om uit te zoeken wat de tradities binnen een bedrijf zijn!

3. Ambities en doelen

Hoe is het met ambities, dromen en doelen binnen een bedrijf? Is iedereen in voor persoonlijke groei of groei van het hele team? Of juist helemaal niet? En ook dat is oké, als jij hier zelf oké mee bent! Kijk welke doelen je collega’s voor zichzelf stellen en stel ook duidelijke doelen voor jezelf! Bedenk welke doelstellingen je wilt behalen en wat je targets zijn. Ga hier vol voor!

4. Pas je in deze cultuur?

Hoe voelt de omgeving voor jou en is het een omgeving waarin jij graag zou willen werken? Hou je van structuur of werk je veel liever in een informele setting? Dit zijn vragen die je alleen kunt beantwoorden als je jezelf goed kent. Hiermee kun je kijken of je ook echt in de bedrijfscultuur past. Hou je van orde en structuur? Dan is een bedrijf met een informele setting niet helemaal waar jij in past en zit je misschien wel bij een bedrijf waar je niet lang gelukkig zult zijn.

5. Doe overal aan mee

Gaan je collega’s elke vrijdag borrelen? Ga dan mee! Kom naar alle bedrijfsevenementen, zo kom je ook een hoop dingen te weten. Je moet je er soms even toe zetten om overal heen te gaan, maar zo leer je je collega’s wel het snelst goed kennen. Praat met verschillende mensen en toon interesse in de collega’s! #netwerken

6. Bikkel!

De eerste maanden zijn misschien een beetje moeilijk en vermoeiend, want er komt natuurlijk veel op je af. Maar na een tijdje ben je helemaal ingeburgerd in het bedrijf en ga je het ontzettend naar je zin hebben!