Het minimumjeugdloon is zo niet ok

Thomas (18 jaar) en Lieke (24 jaar) vullen allebei vakken bij de Albert Hein. Ze werken hard en vullen gemiddeld evenveel vakken per uur. Toch krijgt Lieke veel meer betaald dan Thomas. Het minimumjeugdloon is de boosdoener. Jongeren tussen de 15 en 21 krijgen hierdoor minder betaald voor hetzelfde werk. Dit terwijl veel jongeren vanaf 18 jaar voor hun eigen inkomen moeten zorgen. Zij wonen vaak niet meer thuis en hebben zware vaste lasten. Denk aan je telefoonabonnement, studieschulden, oplopende kamerhuur, en oplopende kosten voor levensmiddelen. Daarom noemt CNV Jongeren noemt het minimumjeugdloon oneerlijk en een vorm van leeftijdsdiscriminatie. Vanaf 18 jaar zijn jongeren volwassen voor de wet. Daar hoort een volwassen minimumloon bij.

Wij vinden dat het minimumjeugdloon zo snel mogelijk moet worden afgeschaft. Hieronder geven we je zes redenen waarom het minimumjeugdloon niet ok is.

  1. Jongeren verdienen gelijk loon voor gelijk werk

Een vakkenvuller van 18 jaar heeft dezelfde productiviteit als een vakkenvuller van 24 jaar. Productiviteit heeft weinig met leeftijd te maken. Ongelijk loon voor gelijk werk is leeftijdsdiscriminatie.

  1. Jongeren kunnen niet rondkomen van het minimumjeugdloon

Op 18-jarige leeftijd verdien je 842,40 per maand met een fulltime baan. Dit is lager dan het bijstandsniveau van mensen boven de 21 jaar. Hier kunnen jongeren nauwelijks hun vaste lasten van betalen. Dit terwijl veel jongeren van 18 jaar en ouder op zichzelf wonen. Helaas hebben niet al deze jongeren ouders die hen financieel ondersteunen. Het schrijnende gevolg is dat jongeren onder het bestaansminimum raken. Vooral kwetsbare groepen, zoals jongeren met een arbeidsbeperking, komen in moeilijkheden.

  1. Jongeren moet je belonen en niet straffen wanneer zij snel klaar zijn met studeren

Sommige jongeren zijn snel klaar met hun studie. Deze jongeren werken vaak een groter aantal levensjaren. Ze lenen minder geld van de overheid. Toch worden ze keihard afgestraft voor hun studieprestaties. Vanwege het minimumjeugdloon krijgen ze voor hun eerste baan vaak minder betaald dan jongeren die langer studeren. Dit moet stoppen!

  1. Het afschaffen van het minimumjeugdloon is betaalbaar voor bedrijven

Soms wordt geroepen dat bedrijven in de knel komen door het afschaffen van het minimumjeugdloon. Dit klopt niet. In Engeland is het minimumjeugdloon met succes afgeschaft. Wat de Engelsen kunnen, kunnen wij ook!

  1. Het minimumjeugdloon is niet het beste instrument tegen jeugdwerkloosheid

Soms wordt geroepen dat jongeren makkelijker werk vinden als werkgevers hen niet het minimumloon hoeven te betalen. Dit is niet wetenschappelijk bewezen. In Nederland zijn jongeren twee keer zo vaak werkloos als volwassenen. In omringende landen zonder minimumjeugdloon is dit precies hetzelfde. Het minimumjeugdloon als bescherming tegen jeugdwerkloosheid is dus onzin.

 

[streamer]