Help, ik ben werkloos! En wat nu?
Je bent net afgestudeerd en je kunt geen werk vinden. Je bent tijdens je stage blijven hangen bij het bedrijf, maar je wilt nu toch wat anders. Of je contract wordt niet verlengt en je komt binnenkort zonder werk te zitten. Help! Wat nu? Zorg ervoor dat je op tijd actie onderneemt, zodat je ontvangt waar je recht op hebt als het gaat om geld, tijd en andere ondersteuning. Hoe? Wij hebben de belangrijkste stappen voor je gebundeld in één overzicht.
Ik verlies binnenkort mijn baan
Als je werkt en een contract hebt, hoor je uiterlijk één maand van te voren of je contract wel of niet wordt verlengd. Zodra je hoort dat je geen contractverlening krijgt, moet je meteen in actie komen. Je hebt namelijk recht op tenminste drie maanden een WW-uitkering. De WW-uitkering dekt 70 procent van je laatst verdiende loon, zodat je in ieder geval je vaste lasten kunt dekken als je in tussentijd geen baan vindt. Als je tijdens je WW-periode nog geen baan hebt gevonden, dan kom je terecht in de bijstand. De regels en voorwaarden van een WW-uitkering en bijstanduitkering vind je verderop in het artikel.
Je hebt niet alleen recht op een uitkering, de overheid stelt ook extra toeslagen beschikbaar als je bijna niet kunt rondkomen. Bereken opnieuw je huurtoeslag en zorgtoeslag.
Wil je direct aan de slag met solliciteren, klik dan hier voor de do’s en don’ts bij je sollicitatiegesprek en hier hoe je het best je salaris kunt uitonderhandelen. Daarnaast biedt de gemeente hulp bij het solliciteren. Informeer naar je mogelijkheden.
Ik ben afgestudeerd, maar ik kan geen baan vinden
Je hebt jaren gestudeerd en kennis gemaakt met een bepaalde beroepsgroep. Nu je bent afgestudeerd sta je in de startblokken om zelf aan de slag te gaan. Je komt van een koude kermis thuis als blijkt dat je nergens wordt aangenomen. Dit kan komen door irrealistische eisen van werkgevers – je moet jong zijn, maar wel jaren ervaring hebben, je herkent het wel. Hoe kun je nu ervaring opdoen als je hiervoor de kans niet krijgt? Het kan ook komen door de ’tijd’, tijdens de crisis waren de banen heel schaars, je beroepsgroep, misschien zijn er veel meer afgestudeerden als jij dan beschikbare banen, maar ook door de plek waar je woont.
Ongeacht waardoor het komt: jij moet òf zo snel mogelijk een baan vinden òf via een andere weg geld ontvangen om niet met een doos onder de brug te belanden. Wacht niet te lang en onderneem hierop ook actie! Je kunt namelijk in tussentijd een bijstanduitkering aanvragen. Verderop in het artikel lees je de voorwaarden van de bijstandsuitkering.
Regels en voorwaarden
Bijstandsuitkering
Een bijstandsuitkering moet je aanvragen bij de gemeente waar je woont. De meeste gemeenten hebben een special loket voor jongeren tot 27 jaar die een bijstandsuitkering willen aanvragen. Belangrijk: meld je meteen als je studiefinanciering afloopt en/of als je geen werk meer hebt. Je krijgt geen uitkering over de dagen vóór de datum dat je je meldt. Zodra je je meldt moet je aan een aantal eisen voldoen. Je mag onder andere een summier geldbedrag aan inkomsten hebben en je mag ook niet teveel spaargeld hebben. Er wordt anders van je verwacht dat je eerst al je spaargeld opmaakt. Het bijstandsbedrag dat je uiteindelijk ontvangt hangt af van de situatie: woon je alleen, woon je samen, heb je kinderen? Als je samenwoont, dan wordt ook het bedrag van bijvoorbeeld je ouders en partner meegenomen in de berekening van de hoogte van je uitkering. Via deze link lees je alles over de voorwaarden voor een bijstandsuitkering.
WW-uitkering
Als je in aanmerking wilt komen voor een WW-uitkering, dan moet je aan strengere eisen voldoen. Je moet verzekerd zijn voor werkloosheid. Meestal regelt de werkgever dit als er een medewerker in dienst komt. Je verliest minstens vijf werkuren per week en je hebt in de laatste 36 weken minimaal 26 weken gewerkt. En het verliezen van je baan mag natuurlijk niet je eigen schuld zijn. De Rijksoverheid geeft hier het antwoord op al je vragen.
Op zoek!
Het is tijd om aan de slag te gaan en een baan te gaan zoeken. Helaas zijn er maar weinig startersfuncties te vinden op de vacaturemarkt. En als er dan een vacature opstaan voor starters, staan er vaak honderd afgestudeerde jongeren klaar om te solliciteren. Het is moeilijk om gekozen te worden uit honderd andere kandidaten. Zeker omdat je al starter nog geen ervaring hebt. Maar hoe val jij nou op? Maak een uitblinkende motivatiebrief en laat je CV checken. Dit kan met onze CV-checker!
Ervaring op doen
Hoe vaak zie je wel niet staan dat je minimaal 2 jaar ervaring moet hebben bij een vacature? Er zijn veel opleidingen waarbij je geen werkervaring op doet. Je weet alle theorie wel, maar je weet nog niet hoe je dit in praktijk moet toepassen. Dit is wel van belang bij een werkgever en daarom is ervaring op doen erg belangrijk. Je kunt er voor kiezen een half jaar stage te lopen, om ervaring op te doen binnen jouw vakgebied. Je krijgt hier vaak een vergoeding voor. Vraag bij je werkervaringsplek of er daarna een mogelijke vaste plek voor jou beschikbaar is. Win-win-situatie!
Extra tips om zo snel mogelijk aan de bak te kunnen!
Online CV – Met de CV-checker van CNV Jongeren zit je goed, maar heb je er wel eens aan gedacht hoe jouw online cv er uit ziet? Houd je jouw social media pagina’s, zoals LinkedIn, wel up-to-date? Werknemers kijken hier echt naar, dus zorg ervoor dat je nergens duck-face-selfies hebt staan, maar een verzorgde indruk achterlaat.
Je offline netwerk – De meeste banen worden nog steeds gevonden via familie, vrienden of bekenden. Oftewel: je netwerk. Vraag dus lekker rond in je netwerk of iemand nog een openstaande vacature weet in jouw vakgebied.
Stuur open sollicitaties – Niet geschoten is altijd mis, toch? 🙂
Zit niet stil – Laat zien aan je toekomstige werkgever dat je niet stil hebt gezeten toen je geen baan kon vinden. Maak je eigen website met leuke verhalen over jezelf (tip: zorg dat ze je cv kunnen downloaden via je website). Schrijf een blog of ga vloggen. Verkoop jezelf aan je werkgever (niet te letterlijk nemen natuurlijk) en laat zien dat jij de perfecte kandidaat bent voor de job!
Ga naar een uitzendbureau – Het is vaak maar een kortetermijnoplossing maar hè, werk = werk.
Doe vrijwilligerswerk – Dit staat super goed op je cv en het houd je ook nog eens heel gemotiveerd!